Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sladidla a co s nimi: Víte, jak sladit s náhražkami cukru?

Sladidla a co s nimi: Víte, jak sladit s náhražkami cukru?

31. 1. 2018 - Přemýšlíte, jak při pečení a vaření nahradit cukr, aby ho v pokrmu nebylo příliš? Existuje spousta cest, kterými se můžete vydat.

Jen pozor, abyste si ve výsledku ještě více neuškodili. Poradíme vám, která sladidla jsou nejlepší a jak s nimi naložit.

Fruktóza, tedy cukr ovocný, a glukóza, cukr hroznový, jsou monosacharidy. Nicméně ve sladkostech se nejčastěji setkáme se sacharózou, klasickým cukrem, který je tvořený molekulou glukózy a fruktózy.

O tom, jak jsou jednotlivá sladidla prospěšná, rozhoduje jejich glykemický index. Tato hodnota určuje, jak rychle se cukry vstřebávají do krve. Čistá glukóza (hroznový cukr) má hodnotu 100. Glykemický index sacharózy je okolo 60.

Nejznámější sladidla a jak s nimi pracovat

Jak už jsme zmínili, cukr můžete nahradit několika způsoby. Ne všechny jsou ale ty pravé.

Agávový sirup

Sladké sirupy mají svá pro a proti – stejně jako ostatní sladidla. Třeba takový agávový sirup má nízký glykemický index, vysokou sladivost a dobře se rozpouští. Využít ho můžete při pečení i vaření, stačí přidat menší množství než klasického cukru. Na druhou stranu ale má vysoký obsah fruktózy (75 %). Ta podporuje chuť k jídlu, zatěžuje játra a může zvyšovat riziko srdečně-cévních onemocnění.

Datle

Cukr můžete nahradit i netradičními způsoby. Jedním z nich je využití namočených a rozmixovaných datlí nebo rovnou datlového sirupu. Do pečiva, dezertů a kaší je jako stvořený. Navíc kromě ovocných cukrů obsahuje také minerální látky a vlákninu.

Med

Doteď vás to nenapadlo, přitom vám je stále na očích! Vezměte do ruky sklenku medu a začněte s ním sladit. Při vaření a slazení dezertů vám skvěle poslouží. Je sladší než cukr, a tak ho při pečení i vaření budete potřebovat mnohem méně. Med obsahuje spoustu zdraví prospěšných enzymů a vitaminů a patří mezi antioxidanty. Moc se ale nehodí při hubnutí, protože má stejnou kalorickou hodnotu jako klasický cukr. Stejně tak se jeho cenné látky vyskytují pouze v syrovém stavu, při zahřátí na 40 stupňů se většina z nich ztrácí.

 

03941-honey-1958464_960_720.jpg

 

Erythritol

Pod tímto názvem se skrývá alkoholický cukr, který se přirozeně vyskytuje v některých fermentovaných potravinách. Oproti klasickému cukru má jen 6 % kalorií, ale přitom je až šedesátkrát sladší. Stačí ho proto použít v menší míře.

Melasa

Oproti cukru obsahuje melasa méně kalorií. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny a do krve se vstřebává mnohem pomaleji. Obsahuje také prospěšné látky, tři procenta bílkovin a vitaminy B1, B2 a B6 a kyselinu pantothenovou. Nemá ale příliš velkou sladivost a jeho typická sladová chuť může ovlivnit i chuť ostatních potravin.

Stévie

Stévie je bez kalorií, bez cukru a navíc má velmi vysokou sladivost. Odborníci před její konzumací ale spíše varují. Při její konzumaci totiž dochází k poklesu cukru v krvi, a tělo si tak musí brát cukr z jater nebo tkání. Následuje potlačení imunity a hypofunkce štítné žlázy. Na používání stévie si proto dejte pozor.

Sukralóza

Sukralóza vzniká chlorinací sacharózy a často ji najdete pod názvem Splenda. Ani toto sladidlo ale není nejvhodnější volbou. Objevily se studie, které uvádí obavy z toxicity, poškození DNA a riziko rakoviny.

Palmový a kokosový cukr

Při vaření a pečení vám dobrou službu prokáže palmový nebo kokosový cukr. Mají nízkou sladivost, je proto třeba jich přidat o něco víc. Oba obsahují inulin, který zpomaluje přechod cukrů do krve. Na druhou stranu vám při nadměrné konzumaci mohou způsobit stejné zdravotní potíže jako řepný cukr.

Xylitol

Xylitol se využívá jako alternativa cukru pro pečení a vaření. Mezi jeho výhody patří schopnost omezovat tvorbu zubního plaku a zubního kazu a nižší kalorická hodnota. Na druhou stranu vám při nadměrné konzumaci může způsobit trávicí potíže.

Alternativ cukru je celá řada. Vyberte si sladidlo, které vám nejvíce vyhovuje, a těm škodlivým se raději obloukem vyhněte.

 

Zdroj: vseopeceni.cz

Foto: Pixabay

 

 


 

 



Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz