1. 2. 2018 - Tikka Masala, pojem, který se v českých restauracích objevuje čím dál častěji. Co si pod ním ale představit?
Jeho název neprozrazuje na první pohled vůbec nic. Je to jídlo z masa a zeleniny, nebo naopak sladký moučník? Většina domácností si právě tento pokrm běžně nepřipraví, ale určitě to není kvůli těžko dostupným ingrediencím. Sehnat je totiž nakonec není tak těžké, jak vypadá. Nebojte se a zkuste něco nového!
Toto netradiční jídlo pochází až z daleké Indie a možná právě proto je jeho název tak záhadnou záležitostí. Když se ale podíváte na překlad, zjistíte, že se vlastně jedná o kuře s pikantní omáčkou. Tikka znamená pečené marinované kuřecí maso, masala je v překladu omáčka. Pokrm rozšířený v Indii se dostal do Anglie, kde se postupem času stal jedním z nejoblíbenějších. Pro některé Brity není národním jídlem slavné fish and chips, ale právě Tikka Masala. Při návštěvě Londýna uvidíte nabídku této dobroty doslova na každém kroku. I v Česku se sortiment postupně rozšiřuje a Tikku Masalu si už můžete dopřát nejen v Praze. Nabízí ji spoustu indických restaurací, ale mimo to se občas objeví i v jídelníčku restaurací úplně běžných.
Základem je marinované kuřecí maso. V marinádě naleznete spoustu indického koření, ale i to se u nás dá koupit. Jednou z nejdůležitějších přísad je směs „tandoori masala“. Tato směs obsahuje spoustu různých koření a určitě je lepší pořídit ji hotovou. Míchání vlastní směsi by bylo mnohem náročnější a shánění konkrétních druhů koření o to více. Na českém trhu hotovou „tandoori masala“ poměrně bez problémů seženete. Kuřecí maso se ale nakládá i do úplně běžných ingrediencí, na které jsme zvyklí. Mezi ně patří třeba bílý jogurt, zázvor, česnek a další. Samotná úprava masa už příliš náročná není, stačí jej totiž upéct v troubě. V Indii se tento proces pečení odehrává uvnitř speciální pece, které se říká tandoori (právě odtud název „tandoori masala“). Je to hliněná pec, ve které se topí dřevěným uhlím. V horní části má otevřené ohniště a maso se dovnitř vkládá napíchnuté na kovových tyčích, takže ve výsledku vypadá jako špíz. Tandoori však není nezbytně nutnou součástí v přípravě a úplně dostatečně ji nahradí obyčejná trouba, plech a pečící papír.
Společně s masem se podává pálivá omáčka, jejímž základem je zelenina i s chilli papričkami. Také sem patří speciální směs koření s názvem „chicken curry masala“, což je v podstatě kari směs na kuře. V omáčce najdete i další koření výrazné chuti a vůně. Jsou to například skořice, kurkuma, nebo badyán. To vše je doplněno smetanou a drcenými rajčaty. V konečném výsledku nám tedy vznikne poměrně hustá oranžová omáčka, která bývá poměrně dost pálivá (samotný stupeň pálivosti už ale záleží samozřejmě na každém). Tato omáčka se smíchá s kousky upečeného šťavnatého masa a vše dohromady se ještě chvilku vaří.
Nejlepší a nejčastější přílohy tohoto indického jídla jsou hned dvě. V indických restauracích vám obvykle nabídnou jasmínovou rýži. K jídlu se ale stejně skvěle hodí pečené chlebové placičky názývané „naan“. Tyto placičky si zvládnete jednoduše připravit sami doma a ani pro speciální ingredience nebudete muset. Původní ecept obsahuje mouku, mléko, vodu a další běžné přísady. Originální „naan“ by se měl péct v tandoori, stejně jako maso, ale i tentokrát si vystačíte s troubou a pečícím papírem. Tikku Masalu podáváme teplou, většinou v hlubokých talířích a ozdobenou čerstvým koriandrem.Toto jídlo záhadného jména tedy nakonec až tak záhadným není. Říká se ale, že dokud neochutnáte, nepochopíte, proč se stalo tak oblíbenou záležitostí nejen v Anglii. Dobrou chuť!
Zdroj:Media Advice, s. r. o., www.muzemejistzdraveji.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.