29. 5. 2012 - Ve dnech 22. – 24. května proběhla v Pardubicích odborná konference Školní stravování 2012, pořádaná Společností pro výživu. Nedávno proběhlé studie této Společnosti například prokázaly , že strava dětí není z hlediska příjmu některých složek výživy dobře vyvážená.
Způsobuje to především menší obliba některých potravin. České děti ve většině případů odmítají rybí maso, luštěniny a celozrnné pečivo.
Na konferenci, která byla zaměřena na spolupráci školy a jídelny při výchově ke zdravému životnímu stylu, vystoupil kromě mnoha renomovaných odborníků, jako například MUDr. Petra Tláskala, CSc., předsedy Společnosti pro výživu a primáře dětské motolské polikliniky i zástupce Mlékárny Valašské Meziříčí, Zdeněk Bukovjan – obchodní ředitel. V jeho přednášce se účastníci konference dozvědeli o mléčných výrobcích, které vhodně doplňují vyvážený dětský jídelníček a zároveň měli možnost zúčastnit se ochutnávky těchto produktů.
„Pestrá a vyvážená strava je významná nejen v průběhu celého života, ale zejména v dětství, kdy se mladý organismus vyvíjí. Musíme si uvědomit, že důležitou roli v dětském jídelníčku nehraje pouze rodina, ale také školní jídelny, kde se v průběhu školního roku většina dětí stravuje,” uvádí Zdeněk Bukovjan, obchodní a marketingový ředitel Mlékárny Valašské Meziříčí. „Naše společnost si tyto sklutečnosti uvědomuje, a proto jsme velmi rádi, že jsme se mohli zúčastnit odborné konference Společnosti pro výživu a ukázat tak, že naše výrobky pro děti jsou nejen chutné a děti zaujmou již na první pohled svým obalem, ale jsou zároveň vhodnou součástí vyváženého jídelníčku. Mlékárna Valašské Meziříčí ve svém širokém portfoliu na děti nezapomíná. Záměrem mlékárny je pomocí oblíbených postaviček zatraktivnit dětem prospěšné jogurty s obsahem vápníku,” dodává Zdeněk Bukovjan.
MUDr. Petr Tláskal, CSc. Vystoupil na konferenci s tématem Den boje proti dětské obezitě – základním atributem je prevence. Dále se zúčastnili i další renomovaní odborníci, například MUDr. Zlatko Marinov z Fakultní nemocnice Motol s přednáškou Epidemie dětské obezity a význam školníh jídelen v její prevenci, Doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D., Univerzita TB Zlín s tématem Historie a rozvoj používání polotovarů v ČR a ve školním stravování, Doc. MUDr. Marie Kunešová, CSc. s tématem Dětská obezita v posledních padesáti letech – možnosti jejího ovlivnění ve školních jídelnách. K dětské obezitě uvedl MUDr. Tláskal: „Společnost pro výživu vyhlásila Den boje proti dětské obezitě dne 25.5.2011 na konferenci školního stravování s cílem podpory a sjednocování aktivit zaměřených na vyvážené stravování a fyzickou aktivitu naší mládeže. Obezita je nemoc, která z dětství do dospělosti zvyšuje úmrtnost lidí starších 45 let o 50 až 80%. Úmrtnost je způsobena především doprovodnými nemocemi, zvláště srdce a cév. Některé studie například prokazují, že obézní adolescenti (ve srovnání s adolescenty přiměřené výživy) umírají v dospělosti 13x častěji na mozkovou mrtvici a mají 9x větší úmrtnost na rakovinu tlustého střeva. Proto si dovoluji tvrdit, že Den boje proti dětské obezitě je velmi důležitý. Je zaměřen na dětskou populaci a vnímán jako soubor opatření k prevenci rozvoje dětské obezity, a tím i dalších chorob. Jedná se o propojení teoretických poznatků o zdravé výživě a potřebách pohybu do praktického života naší mladé generace. Zvláště školy, školní stravování a školní prostředí by mělo být edukační základnou prevence i když nelze samozřejmě podceňovat roli rodiny a zdravotní péče. Prevence by měla být podpořena médii, ale i nastavením prostředí celé společnosti.”
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.