15. 2. 2018 - Myslíte si, že maso a smetana nejdou dohromady? Nebo si naopak bez smetanové omáčky nedovedete steak ani představit?
Pojďme se podívat na to, jestli je smetanová omáčka k masu dobrý nápad, nebo spíše gastronomický zločin.
Pravda je, že smetana je hodně vydatná a má spoustu kalorií. Na druhou stranu jsou v ní ale také hojně zastoupené tuky i bílkoviny a obsahuje poměrně málo cukrů. Ve výsledku to tedy není taková katastrofa, jak se někdy může zdát. Pokud vám smetana a smetanová omáčka chutnají, nemusíte se jich vzdávat. Jenom to s jejich konzumací nepřehánějte. I tady platí – všeho s mírou.
Z chuťového hlediska v první řadě záleží na tom, jestli vám smetana společně s masem chutná. Pokud ne, tuto záležitost vůbec řešit nemusíte. Jestliže si ale na této kombinaci rádi pochutnáte, pak vás bude zajímat, jak dát smetanu s masem dohromady.
Obecně platí, že tučné kousky masa se dobře pojí s kyselejšími omáčkami. Překvapivě takové jehněčí chutná dobře s mátovou omáčkou; vepřové se zase kombinuje s omáčkou z jablek – to už se ale nebavíme o smetaně.
Smetana je sama o sobě chuťově neutrální, a hodí se proto téměř ke všemu. Omáčkám propůjčuje dokonalou konzistenci, a díky tomu se často používá jako základ. Není divu, že se tak často setkáváme s houbovými nebo sýrovými omáčkami, které by bez smetany nevznikly.
Většina šéfkuchařů se chytne za hlavu, když uvidí steak plavat ve smetanové omáčce. Nejen oni doporučují, že byste ji – pokud se bez smetanové omáčky neobejdete – měli servírovat v misce mimo talíř. Uspokojíte tak své chutě a požadavky na kvalitní pokrm, který by prošel i v nejlepších restauracích.
Se smetanovou omáčkou ke svému steaku se nemusíte loučit. Jenom si ji dobře naservírujte a konzumujte ji spíše výjimečně. Pokud si dopřejete smetanovou omáčku ke steaku jednou za čas, mnohem lépe si ji také vychutnáte.
Tip: Připravte si chutney z červené cibule a balsamica!!!
Zdroj: milujusteak.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.