Štamgast & Gurmán

Maso a smetana - jde o ohňostroj chutí, nebo kažení masa?

Maso a smetana - jde o ohňostroj chutí, nebo kažení masa?

15. 2. 2018 - Myslíte si, že maso a smetana nejdou dohromady? Nebo si naopak bez smetanové omáčky nedovedete steak ani představit?

Pojďme se podívat na to, jestli je smetanová omáčka k masu dobrý nápad, nebo spíše gastronomický zločin.

 

 

Z nutričního hlediska ano

Pravda je, že smetana je hodně vydatná a má spoustu kalorií. Na druhou stranu jsou v ní ale také hojně zastoupené tuky i bílkoviny a obsahuje poměrně málo cukrů. Ve výsledku to tedy není taková katastrofa, jak se někdy může zdát. Pokud vám smetana a smetanová omáčka chutnají, nemusíte se jich vzdávat. Jenom to s jejich konzumací nepřehánějte. I tady platí – všeho s mírou.

Chutě je potřeba vyvážit

Z chuťového hlediska v první řadě záleží na tom, jestli vám smetana společně s masem chutná. Pokud ne, tuto záležitost vůbec řešit nemusíte. Jestliže si ale na této kombinaci rádi pochutnáte, pak vás bude zajímat, jak dát smetanu s masem dohromady.

Obecně platí, že tučné kousky masa se dobře pojí s kyselejšími omáčkami. Překvapivě takové jehněčí chutná dobře s mátovou omáčkou; vepřové se zase kombinuje s omáčkou z jablek – to už se ale nebavíme o smetaně.

 

03985-food-998887_960_720.jpg

Smetana je sama o sobě chuťově neutrální, a hodí se proto téměř ke všemu. Omáčkám propůjčuje dokonalou konzistenci, a díky tomu se často používá jako základ. Není divu, že se tak často setkáváme s houbovými nebo sýrovými omáčkami, které by bez smetany nevznikly.

Jak správně servírovat smetanovou omáčku

Většina šéfkuchařů se chytne za hlavu, když uvidí steak plavat ve smetanové omáčce. Nejen oni doporučují, že byste ji – pokud se bez smetanové omáčky neobejdete – měli servírovat v misce mimo talíř. Uspokojíte tak své chutě a požadavky na kvalitní pokrm, který by prošel i v nejlepších restauracích.

Se smetanovou omáčkou ke svému steaku se nemusíte loučit. Jenom si ji dobře naservírujte a konzumujte ji spíše výjimečně. Pokud si dopřejete smetanovou omáčku ke steaku jednou za čas, mnohem lépe si ji také vychutnáte.

Tip: Připravte si chutney z červené cibule a balsamica!!!

 

Zdroj: milujusteak.cz

Foto: Pixabay

 

 

 

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz