19. 2. 2018 - Piškoty namočené v kávě, lahodný sýr mascarpone a kakao. Pravé italské tiramisu je dezert, který válcuje žebříčky oblíbenosti už několik dekád a stále si na něm rádi pochutnáme po nedělním obědu.
Prozradíme vám, kde tiramisu poprvé vzniklo a co o něm musíte vědět.
Psal se rok 1970, když ve městě Treviso v severní Itálii přišlo na svět neodolatelné tiramisu. Ačkoliv podobné recepty vznikaly už v dobách renesance v Sieně, Florencii a Benátkách, moderní obdoba této pochoutky se objevila teprve před necelými padesáti lety.
Představil ji cukrář Carminantonio Iannaccone. Jak sám uvedl, připravil tiramisu tak, že smíchal každodenní ingrediencepoužívané v regionu – silnou kávu, krémové mascarpone, vejce, likérové víno marsala a piškoty. Zdokonalit recept do současné podoby mu údajně trvalo dva roky.
Tiramisu v překladu znamená „povzbuď mě“, název vznikl díky obsahu silného espressa. V průběhu let si cukráři napříč Itálií přizpůsobovali recept podle svého a oblíbené tiramisu se z rodného Trevisa rozšířilo do celé země i za hranice. Dnes je jedním z vůbec nejznámějších italských receptů.
Chcete si doma připravit pravé italské tiramisu? Máme pro vás recept, podle kterého to zvládnete snadno. Tiramisu je jednoduché na přípravu a navíc je rychle hotové.
Pravé italské tiramisu je na světě! Připravte si ho kdykoliv, kdy na něj zrovna dostanete chuť. Vsadíme se, že do několika chvil zmizí.
Zdroj: vseopeceni.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.