20. 2. 2018 - Old Fashioned. Koktejl, skrze nějž se můžeme nahlížet staletími do hluboké historie míchaných nápojů, byl hlavním tématem soutěže profesionálních barmanů JOHNNIE WALKER RED RYE FINISH CUP.
V sobotu 17. února 2018 ji na holešovickém výstavišti v rámci veletrhu Top Gastro & Hotel pořádala Česká barmanská asociace.
K účasti se odhodlalo devět soutěžících převážně z pražských a jihočeských barů. Jejich úkolem bylo namíchat čtyři porce drinku kategorie Old Fashioned za použití minimálně dvou centilitrů whisky Johnnie Walker Red Rye Finish, přičemž celkový obsah alkoholických složek nesměl přesáhnout 7 centilitrů. Komise ve složení Robert Weis starší, Tomáš Toka a Miloš Danihelka kladla zvláštní důraz na to, aby soutěžící při tvorbě skutečně splnili parametry naplňující danou koktejlovou kategorii.
Hodnotitelé nakonec první místo přisoudili Robertu Weisovi mladšímu z Baru Neuf v rakouském Linci. Jeho drink nazvaný Let’s meet in the middle obsahuje kromě soutěžní whisky ještě meruňkovo-vanilkový sirup, pomerančovo-kávové bitters, citronové oleo saccharum, badyánovo-hřebíčkový kouř. Zdobený je makronkou plněnou krémem z bílé čokolády, mandlí, a popsaného koktejlu.
„V konceptu drinku jsem chtěl zohlednit propojení dvou různých světů, Skotska a Ameriky, které se ve whisky Johnnie Walker Red Rye Finish potkávají. Tento blend je totiž skotskou whisky finišovanou v sudech po žitné, což jej zjemňuje. Na vývoji této edice navíc pracoval blender s blenderkou, to opět představuje spojení dvou protikladů, stejně jako kombinace jemného hruškovo-vanilkového sirupu s chlapskými bitters,“ prozrazuje myšlenku svého drinku Patrik Weis, jenž koktejl servíroval ve speciálních nádobách na kávu.
Na druhém místě se umístil Jan Lukas z pražského baru L’Fleur a třetí skončil Jan Zlámaný z pražského podniku Crazy Daisy. Pořadí se započítává do celkového hodnocení celoročního seriálu České barmanské asociace o Barmana roku.
Porotce Miloš Danihelka ocenil, že většina účastníků zvládla naplnit poměrně nesnadné zadání soutěže. „Být velmi inovativní a držet se přitom kategorie Old Fashioned, to jde skutečně obtížně. Někteří barmani dnes ale předvedli vynikající kreativní výkon, jejich drinky byly dobré a krásně servírované,“ zhodnotil Miloš Danihelka.
Johnnie Walker Red Rye Finish je blendem čtyř whisek, včetně té, z dnes již uzavřené palírny Port Dundas, založené v roce 1813. Blendeři Johnnie Walker se nechali inspirovat intenzivní sladkou chutí amerického bourbonu, žitné whiskey a delikátní chutí skotské whisky. Blend čekal dlouhé měsíce v sudech po bourbonu a dalších šest měsíců dozrával v sudech po žitné whiskey.
Zdroj: Michael Lapčík, PR manažer CBA
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.