Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Croquembouche - co o netradičním skládaném dezertu nevíte

Croquembouche - co o netradičním skládaném dezertu nevíte

21. 2. 2018 - Pokud už vás bábovky a obligátní narozeninové dorty nebaví a jste připraveni na novou výzvu, co takhle vyzkoušet vlastní croquembouche?

Řekneme vám, kde se tento netradiční dezert vzal a při jakých příležitostech si ho můžete vychutnat.

 


Co to croquembouche vlastně je?

Vysoký kuželovitý dezert tvoří několik profiterolek, někdy také namočených do čokolády, a celý je ozdobený nitkami karamelu. Setkat se můžete rovněž s květinovými dekoracemi, mandlemi v cukru nebo také mašličkami. Název croquembouche je odvozen ze dvou francouzských slovíček – croque en bouche, což v překladu znamená „křupání v puse“.

Kde se vzal, tu se vzal – dokonalý dezert byl na světě

Tento dezert není výmyslem moderní kuchyně, a dokonce je mnohem starší, než by vás možná vůbec napadlo. Nejrůznější variace současného oblíbeného dezertu se objevovaly na stolech královských rodin a šlechty už od 16. století.

Verzi croquembouche, na které si můžeme pochutnat dnes, údajně poprvé představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století. Tehdy se také croquembouche začal ve velkém používat na událostech, na kterých ho můžeme vidět dodnes. O kterých událostech to mluvíme?

04001-shu-587399_960_720.jpg

Svatby, křtiny a svaté přijímání

Tyto tři události si spousta lidí bez lahodného croquembouche nedovede představit. Antoine Carême zpopularizoval svůj sladký výtvor natolik, že se zanedlouho začal objevovat na svatbách po celé Francii, až se postupně rozšířil i za hranice země. Netrvalo dlouho a na tomto skvělém dezertu si lidé pochutnávali také při křtinách a svatém přijímání.

Příprava croquembouche – obrňte se trpělivostí

Začátečníci si na tuto francouzskou dobrotu netroufají. Není divu, tento dezert se právem řadí do cukrářské vyšší dívčí. Na jeho přípravu si vyhraďte několik hodin, nejde totiž o žádnou rychlovku. Nejprve se vyrábí profiterolky z klasického odpalovaného těsta, poté přichází řada na vanilkový krém a následně samotné stavění do pyramidy. Na závěr ozdobte sladkou pyramidu karamelovými vlásky a pokochejte se pohledem na své mistrovské dílo.

Troufáte si na náročnější dezerty? V tom případě je croquembouche ideální volbou. Dejte se do jeho přípravy třeba o víkendu anebo nachystejte pohoštění na křtiny pro své blízké. Pokud se vám výsledek podaří, můžete se těšit na dokonalý chuťový zážitek.

 

Zdroj: vseopeceni.cz

Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz