22. 2. 2018 - Návštěvníci ochutnají stovky piv a chybět nebudou ani jedinečné pivní speciály.
Unikátní památka, zajímavý příběh, kouzlo místa. Mnoho důvodů vyláká Čechy ven s batohem. A pokud je po cestě nějaký malý pivovar, tím lépe. S velkým rozvojem domácí turistiky přišel i boom regionálních minipivovarů. Nadneseně řečeno, každý týden v roce jeden vznikne.
„Momentálně víme asi o 360 takovýchto podnicích, další čtyřicítka čeká na poslední povolení. Takže můžeme mluvit o čtyřech stovkách,“ vypočítal Radovan Koudelka z Českomoravského svazu minipivovarů. Jen za loňských rok ví o čtyřicítce nových „přírůstků“. Stále více oblíbené podniky s výstavem do 10 tisíc hektolitrů navazují na někdejší tradici, rostou u turisticky významných míst.
Dobroty téměř padesátky z nich bude možné ochutnat od 1. do 3. března na Festivalu chutí, který se odehraje na brněnském výstavišti a je součástí tradičních veletrhů potravin a nápojů, v čele s veletrhem SALIMA.
Pro třetinu turistů je minipivovar cíl
Vzniku minipivovarů nahrávají i čísla, která vzešla z průzkumu agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR). Tři turisté z deseti malé pivovary vyhledávají jako svojí cílovou destinaci, téměř polovina zákazníků je připravena si za lokální zlatý mok i připlatit.
Velkých pivovarů je v České republice 45 a tvoří 98 procent veškerého výstavu, který byl v roce 2016 20 milionů hektolitrů. Malé pivovary výborně doplňují trh velkých hráčů a nabízejí chuťově rozmanitá piva, často spojená s lokálním příběhem a vazbou na místní region. „To je jejich síla. Každý měsíc mohou vytvořit nový speciál, to u velkovýroby není možné,“ popsal Radovan Koudelka. I v případě minipivovarů je gró výroby tradiční ležák plzeňského typu, zkouší se však právě belgická piva, ale a podobně.
A co je kromě příběhu pro minipivovar důležité? „Samozřejmě sládek, ten je vlastně takový šéfkuchař a za jeho výtvory se – stejně jako v restauraci – zákazníci vrací,“ řekl Koudelka ze svazu minipivovarů. Těch je vzhledem k raketovému nárůstu podniků nedostatek a právě i svaz se zasazuje o jejich vyšší počet a vzdělávání. Situace se řeší například i tak, že jeden sládek spolupracuje s více podniky a v každém minipivovaru má spolehlivého odborníka, který „jeho“ pivo pohlídá.
Pivní speciály na Festivalu chutí
První ročník Festivalu chutí přivítá na padesát českých a moravských minipivovarů. Návštěvníci ochutnají stovky piv a chybět nebudou ani jedinečné pivní speciály. Svůj nejsilnější speciál přiveze i Hauskrecht a k vyzkoušení bude i Divadelní masopustní speciál. Další speciály ochutnáte u Nachmelené opice nebo Pegasa. Zajímavá jsou i piva od pivovaru Faltus, jehož majitel pojmenovává produkty po svých blízkých. Setkáte se tak například s pivem Andrea, Kryštof nebo Viktor.
Kromě piva ochutnají návštěvníci Festivalu chutí i další dobroty, například sýry, paštiky, těstoviny, masné výrobky, med, cukrovinky nebo výborné mošty.
Výsledky soutěží PIVEX 2018
V předvečer zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů, tedy 26. února, budou vyhlášeny i výsledky dvou odborných pivovarských soutěží. Pořádá je společnost SNIP & CO ve spolupráci s Veletrhy Brno a dalšími partnery. Do soutěže lahvových (balených) piv ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2018 se letos přihlásilo celkem 53 značek piv z 13 průmyslových pivovarů z České republiky. Dále budou vyhlášeny i výsledky soutěží ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2018 (sudová piva průmyslových pivovarů) a ZLATÝ miniSOUDEK PIVEX (sudová piva minipivovarů).
Zdroj: Michal Svoboda
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.