1. 3. 2018 - Oblíbili jste si palačinky a rádi byste je vyzkoušeli v nějaké nové variaci? A slyšeli jste už o galettes?
Tyto slané palačinky mají svůj původ v krásné francouzské Bretani, odkud se rozšířily do celého světa a dnes si na nich můžete pochutnat i ve vlastní kuchyni.
Francouzi proslavili jak sladké palačinky, kterým říkají crêpes, tak i palačinky slané, přezdívané galettes. Od své sladké varianty se liší tím, že jsou slané a vyrábějí se z pohankové mouky, díky které mají světle hnědou barvu. Místo mléka se do těsta na slané palačinky přidává voda.
Sladké palačinky nebyly překvapivě první, které spatřily světlo gastro světa. Naopak to byly galettes, které jsou známé už více než 5 000 let. Zprvu se slané palačinky jedly jen tak, samotné. Dnes si k nim můžete dopřát nejrůznější přísady – podle své chuti a nálady.
Nejčastěji se slané palačinky plní šunkou, vejcem a sýrem. Vyzkoušet ale můžete také kombinaci se špenátem nebo do galettes přidat různé druhy uzenin, lososa, zeleninu nebo třeba cibulku dušenou v medu.
Na galettes budete potřebovat (množství na cca 6 palačinek):
Ještě jste galettes nevyzkoušeli? Na nic nečekejte a připravte si z nich výbornou večeři, kterou si všichni okamžitě zamilují.
Zdroj: vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.