5. 3. 2018 - V únoru se uskutečnil v německém Stuttgartu II.ročník mezinárodní řezbářské soutěže TOP CARVER. Je to jedna z mála soutěží spolu s českými akcemi, které se v Evropě konají.
Řezbářské klání probíhalo v rámci veletrhu INTERGASTRA, odborným garantem byli Alex a Angkana Neumayerovi. Alex je zároveň hlavním komisařem carvingu pro olympiádu.
Každý den byly vystaveny předem připravené kompozice a řezalo se v live kategorii. Díky rozdělení do více dní bylo každý den vyhlášení a v live carvingu tři nejlepší ze všech dní postoupili do finále. Což zaručoval exponát jen se zlatým oceněním.
Foto: Tomáš Štol (vlevo) a Vojtěch Petržela v akci.
Do soutěže zasáhli i dva naši členové CZECH-SLOVAK CARVING TEAMU. Týmový nováček Tomáš Štol z SOŠ a SOU Polička dovez z kompozic nečekané, ale zasloužené zlato a v live kat. si vyřezal stříbro. Obhájce prvenství z I. ročníku v live řezání Vojtěch Petržela (HŠ a VOŠ Poděbrady, dříve také SOŠ a SOU Polička) měl nelehký úkol. Podařilo se mu obhájit zlatou medaili z kompozic a druhé zlato přidal rovněž v řezbářství na čas. Tím si zajistil postup do 3- členného finále, kde byl thajský řezbář Somlux Ouklai a mexický kolega Jose Carlos Perez Lecona. Právě Mexičan byl na olympiádě před Vojtou a obsadil v Erfurtu 4.místo. Somlux si dovezl z olympiády stříbro.
V napínavém finále nakonec jen těsně zvítězil Somlux Ouklai před Petrželou.
Oba naši zástupci opět potvrdili, že český carving je na špičce nejen v Evropě, ale umí se prosadit v konkurenci řezbářů z jiných světadílů. Je to pozitivní zpráva před Culinary World Cup v Lucembursku, který se koná v listopadu.
V květnu se v Paříži uskuteční první specializovaný seminář na carving pod WACS, z něhož vzejdou možná budoucí komisaři z řad carvingových specialistů. To je velký posun a jistota, že na světových kuchařských soutěžích carving budou rozhodovat odborníci na tuto oblast. Nás může těšit i fakt, že k připomínkám k podkladům na pařížský seminář byla přizvána rovněž česká strana. Dochází i k oddělení prací z kořene taro, který bude mít svojí kategorii, což mnozí vítají. Původně seminář měl být právě ve Stuttgartu, a byl přesunut na květen do francouzské metropole.
Zdroj: Luděk Procházka
Foto: Lubor Havlík
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.