Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Tipy na omáčky ke steaku, které zvládnete do dvaceti minut!

Tipy na omáčky ke steaku, které zvládnete do dvaceti minut!

9. 3. 2018 - Chystáte sváteční oběd, steak bude hotový za pár minut, ale najednou si vzpomenete, že jste zapomněli na omáčky?

Hosté už jsou skoro za dveřmi, do obchodu skočit nestíháte a na dlouhé vyvařování můžete zapomenout. Vsaďte na rychlovky. I během chvilky dokážete připravit skvělou omáčku.

 

Expresní omáčka – jak na to

Pokud nepotřebujete vykouzlit pětihvězdičkový pokrm a spokojíte se se studenou omáčkou, budou vám stačit základní ingredience, které určitě máte v lednici. Taková majonéza, zakysaná smetana nebo máslo jsou základem spousty lahodných omáček. S jejich pomocí vykouzlíte variace, které skvěle doplní třeba kuřecí steak.

Přidat k nim můžete bylinky, ochucený olej, zeleninu, vhodné koření, kapary, olivy nebo citron. K hovězímu steaku se výborně hodí bylinkové máslo, které vám navíc v ledničce vydrží i delší dobu.

 

Omáčky z pánve

Připravte si omáčku v pánvi, ve které jste před chvílí opékali maso. Aby hotový steak dlouho nečekal, dají se tyto omáčky připravit během několika chvil.

Jak na to? Do použité a horké pánve vlijte vhodnou tekutinu (například víno, vývar nebo smetanu). Výpečky, které v pánvi zbyly z masa, se odlepí a rozptýlí v přidané tekutině. Při povaření šťáva zhoustne a vy do ní můžete přidat několik dalších přísad. Na závěr ji nezapomeňte přecedit.

Podařilo se vám připravit příliš hustou omáčku? Odstavte ji z plamene a vhoďte do ní studené máslo nakrájené na kousky. Získáte tak jemnou omáčku, která nebude vodnatá.

 

04044-sauce-2779661_960_720.jpg

 

Recept na základní smetanovou omáčku

Připravte si rychlou smetanovou omáčku, která skvěle doplní steak a dobře si na ní pochutnáte.

Ingredience:

  • 300 ml vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl

Postup:

  1. Z pánve slijte zbylý olej a vraťte ji na plotnu na střední plamen.
  2. Přilijte třetinu vývaru a za stálého míchání uvolněte výpečky.
  3. Povařte, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina. Poté zalijte smetanou, omáčku nechejte zhoustnout a nakonec přilijte zbytek vývaru. Pár minut ještě povařte, dokud nezískáte takovou konzistenci, která vám vyhovuje.
  4. Omáčku osolte a hned podávejte

 

Omáčky ke steaku nemusí být věda. Stačí pár základních ingrediencí, správný postup a za chvíli je hotovo!

 

 

Zdroj: milujusteak.cz

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz