13. 3. 2018 - Rodina superfood je veliká - jaké potraviny do ní patří?
Superpotraviny mají v porovnání s jinými potravinami téhož druhu vyšší obsah vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny nebo n-3 mastných kyselin. Rodina superfood je veliká - jaké potraviny do ní patří? Kolik jich musíme sníst, aby se to projevilo na našem zdraví?
Jsou superpotraviny zázračné?
„Superpotraviny mají v porovnání s jinými potravinami téhož druhu vyšší obsah zdraví prospěšných látek – především vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny nebo n-3 mastných kyselin.“, konstatuje PhDr. Karolína Hlavatá, odborná garantka Vím, co jím a piju a pokračuje „ Nicméně žádná definice daná zákonem neexistuje, rozhodně základem dobrého zdraví je pořád to samé – tedy vyvážená strava, dostatek spánku, pohybu, odpočinku a co nejméně stresu. Pokud tedy budete denně pít 2 litry slazených nápojů, pojídat hamburgery, chroupat oplatky a týdně sníte jednu superpotravinu, tak si nijak nepomůžete.“
Kdy se dostaví lákavý efekt na zdraví?
Superpotraviny by měly být zařazovány pravidelně, v porcích odpovídajících běžným potravinám. Ani v případě superpotravin úplně neplatí, že velké množství rovná se větší efekt. Jde spíše o to, abychom superpotraviny začlenili do svého jídelníčku napevno a při přípravě pokrmů přemýšleli, jak je vhodně zakomponovat.
A jaký mají vlastně superpotraviny vliv na naše zdraví?
Především pomáhají zvyšovat odolnost organismu, dodávají tělu ve zvýšené míře vitaminy, minerální látky nebo vlákninu. Jsou důležité v boji proti nepříznivému působení volných kyslíkových radikálů (volné kyslíkové radikály vznikají v organismu a jsou zodpovědné za vznik mnoha onemocnění, jako je ateroskleróza, Parkinsonova choroba, nádorová onemocnění) a jsou součástí prevence vzniku civilizačních onemocnění.
Řada superpotravin se k nám dováží z ciziny, což sebou nese i jistou ekologickou zátěž. Vždy je tedy lepší dávat přednost tuzemským superpotravinám, kterých také není málo.
Antioxidační účinky brusinek
O zdravotní prospěšnosti brusinek byli přesvědčeni již naši předkové, kteří brusinky využívali v lidovém léčitelství. Plody brusnice brusinky se cení zejména pro vysoký obsah vitaminu C, K a vitaminu E. Dále jsou bohaté na mangan, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Brusinky obsahují velké množství látek, které mají silný antioxidační účinek.
Studie prokázaly, že brusinky také snižují riziko vzniku zubního kazu, zánětu dásní a parodontózy. Mechanismus spočívá v tom, že polyfenolické látky omezují tvorbu organických kyselin v zubním plaku a tím snižují riziko vzniku zubního kazu.
Elixír mládí – zakysaný mléčný výrobek
Zástupcem zakysaných mléčných výrobků jsou kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod. Jak napovídá název, stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace). Zakysané mléčné výrobky jsou důležité pro správné složení střevní mikroflóry, což má značný vliv na zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznice před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Rodina superfood je veliká, jaké další potraviny do ní patří?
Ovesné vločky, avokádo, kapusta a růžičková kapusta, ořechy, cibule, česnek ,tučné mořské ryby, červená řepa, zakysané mléčné výrobky, kakaové boby, lněné semínko, konopná semínka, drobné plody (borůvky, brusinky, maliny, kustovnice čínská - goji), zelené potraviny (zelený ječmen, mořské řasy), některé druhy hub - hlíva ústřičná, shii-také, quinoa.
Video fenomén superfood - https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=49dk_aA0u-M
Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.