4. 4. 2018 - Do Ostravy se po roce vrací Garden Food Festival. Přehlídka špičkového jídla a pití pod širým nebem se opět zabydlí v Dolních Vítkovicích, tentokrát 5. a 6. května.
Asi největším lákadlem bude ostrý souboj kuchařských hvězd v duchu fotbalových utkání Baníku Ostrava a Sparty Praha v podání Radka Kašpárka a Jana Punčocháře.
Návštěvníci v industriálním a pro gastronomii netradičním prostředí ochutnají vybrané lahůdky od nejlepších lokálních restaurací a poznají pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy. Čekají na ně regionální i zahraniční speciality. Novinkou bude atraktivnější pódium, které má být postaveno tak, aby lidé viděli vařícím šéfkuchařům doslova pod ruce.
Hlavní hvězdou festivalu bude šéfkuchař Radek Kašpárek, jehož pražskou restauraci Field ocenili komisaři již třikrát michelinskou hvězdou. „A protože je to ostravský patriot, připravili jsme pro návštěvníky nervy drásající souboj. Dres fotbalistů Baníku Ostrava oblékne Radek Kašpárek, dres pražské Sparty šéfkuchař Jan Punčochář. Budou se snažit před zraky návštěvníků dokázat, kdo z nich je lepší. Věřte, že k tomu budou potřebovat podporu fanoušků,“ řekl za pořadatele festivalu Pavel Vysloužil.
Ostravský Garden Food festival bude moderovat herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová spolu s ostravsko-belgickým šéfkuchařem Davidem Girtenem. Vezme do ruky ale i vařečku a něco dobrého připraví. Svoje umění ukážou také kuchaři z nového ostravského gastro projektu – Food Ateliéru v Dolních Vítkovicích v čele s Davidem Valíčkem, šéfkuchař restaurace U Zlaté studně Pavel Sapík, výherce soutěže MasterChef 2016 Jiří Halamka, olomoucký šéfkuchař Jaroslav Klár a řada dalších. Po oba festivalové dny bude připraven pestrý gastronomický program včetně porcování velkých ryb, grilování 180 kilového býka a dalších zajímavých kulinářských prezentací.
Na Garden Food Festivalu si přijdou na své milovníci vybraných delikates, ale i příznivci tradiční české kuchyně. „Návštěvníci budou mít možnost mimo jiné ochutnat exotické pokrmy, autentickou vietnamskou kuchyni, speciality ze Srí Lanky, argentinské hovězí maso upravené na mnoho způsobů, hmyzí delikatesy, lanýže, ústřice, foie gras a další speciality z jater kachen a hus, farmářské a regionální produkty, destiláty, tuzemská i zahraniční vína či piva z minipivovarů. Nebude scházet pekelně pálivá chilli show,“ pokračoval Pavel Vysloužil.
Garden Food Festival v Ostravě je určen všem návštěvníkům bez rozdílu věku či pohlaví. Na své si přijdou totiž i děti, pro které je připraven bohatý doprovodný program. Například se pobaví na expozici místního Světa techniky. Navíc mnohé stánky připraví i úžasné sladké dobroty pro nejmenší strávníky.
Vstupenky na jednotlivé akce jsou již nyní v předprodeji v síti TicketPortal. Ve všech festivalových areálech (Ostrava, Olomouc, Rožnov p. R., Zlín) bude opět platit jednotná festivalová měna, Grešle. „Letos jsme připravili novinku v podobě moderního elektronického systému, díky kterému bude placení komfortnější pro návštěvníky i pro vystavovatele,“ doplnil Pavel Vysloužil.
Více informací, foto a videa z předchozích ročníků najdete na www.gardenfoodfestival.cz
Zdroj: Kateřina Martykánová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.