Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Inspirujte se chutí Francie: Ikonické francouzské dezerty a proč je milujeme

Inspirujte se chutí Francie: Ikonické francouzské dezerty a proč je milujeme

6. 4. 2018 - Žádná jiná země nemá tak bohatou historii dezertů jako Francie.

 

Ať už je řeč o lahodném crème brûlée, sladkých macarons nebo třeba éclair, všechny patří k zemi galského kohouta stejně neodmyslitelně jako Eiffelovka, kvalitní víno a vynikající sýry.

 

Crème brûlée – klasika, která omámí všechny smysly

V žebříčcích popularity atakuje první příčky. Crème brûlée je teplý dezert ze žloutku, cukru, smetany a vanilky, který nestárne. Jedním z hlavních důvodů, proč tuto sladkost tolik milujeme, je typické křupnutí karamelového povrchu, které si oblíbila i Amélie z Montmartru. Vyzkoušejte náš recept na Crème brûlée!

04103-food-2940496_960_720.jpg

 

Macarons aneb všechny barvy duhy

Sladké macarons byly odjakživa spojené s romantickou láskou. Kořeny mají už ve středověku a největší popularitu získaly v 19. století. Dnes sbírají úspěch hlavně na Instagramu. Vždyť kdo by nemiloval dokonalé fotky malých, symetrických a různobarevných makronek? Vyzkoušejte náš recept na Makronky.

04103-macarons-2897881_960_720.jpg

 

Éclair – láska na první pohled

Éclair je dezert z odpalovaného těsta, které se plní krémem a pokrývá polevou. Polodlouhý dezert se nejčastěji objevuje v příchuti čokoláda a káva, ale setkáte se s mnohem širší nabídkou.

04103-eclair-489731_960_720.jpg

 

 

Saint-honoré – klasika se šlehačkou

Mezi klasiku sladké francouzské kuchyně patří i oblíbený saint-honoré. Listové nebo linecké těsto spolu s odpalovaným těstem je plněné cukrářským krémem, šlehačkou a karamelem. To, co zní a vypadá dokonale, je také složité na přípravu. Jakmile se ale do dezertu saint-honoré pustíte, nebudete litovat.

04103-patisserie-1023501_960_720.jpg

 

Paris–Brest – památka na cyklistický závod

Dezert z odpalovaného těsta plněný crème au praliné (obdoba žloutkového krému s mandlemi a ořechy) je přímo rajským potěšením. Posypání mandlovými plátky je tečkou na závěr, která z kulatého dezertu dělá jedinečný pokrm. Paris–Brest vznikl na začátku 20. století k příležitosti cyklistického závodu z Paříže do Brest.

 

Canelés s rumem k snídani

Specialita z Bordeaux – tento měkký dezert ochucený vanilkou a rumem neodmyslitelně patří k základům francouzské kuchyně. I přes obsah alkoholu se tradičně jí k snídani anebo se konzumuje jako dokonalá sladká tečka po obědě či večeři. Skvěle se pojí také se sklenkou dobrého vína.

04103-canele-1056521_960_720.jpg

 

 

Vyrážíte na cesty do Francie nebo si jen chcete kousek této nádherné země přenést domů? S lahodnými dezerty se vám to podaří. Zkuste si je připravit sami a užijte si dokonalou chuť, kterou nic nepřekoná.

 

 

 

Zdroj: vseopeceni.cz

Foto: Pixabay


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz