6. 4. 2018 - Ležák Keprník je pivo z hor, a proto nese jméno jednoho z horských velikánů Jeseníků. Jeho příběh začal psát sládek Luděk Reichl spolu s režisérem Miroslav Krobotem na začátku roku a 5. dubna spolu narazili 1. soudek.
Cílem bylo uvařit jedinečné pivo, které ocení i ten nejnáročnější fajnšmekr. „Na to, že se dílo daří, ukazovaly už první degustace. Dali jsem mu to nejlepší a také čas. A on vyzrál ve velikána, který si zasluhuje ochutnat“, říká Luděk Reichl.
Nezaměnitelnou chuť, vábivé aroma, výborný říz a obdivuhodnou jiskru mu přinesla nejen sládkova receptura spolu s týmovým pivovarnickým fortelem, ale sama příroda. Vznikl z toho nejlepšího z Jeseníků. „Tentokrát jsme použili slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. V Holbě jsme ho jako pro pivo vzácné koření použili vůbec poprvé a sami ho ručně česali ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl. Poukazuje také na vodu z horských pramenů, která dává novému ležáku zářivou a neutuchající jiskru.
Obr. Nové pivo začali v Holbě vařit 8. ledna
Obr. Sládek Luděk Reichl a kmotr Mroslav Krobot připíjí novým pivem 5. dubna
Plný a chlebnatý ležák bude lákat štamgasty do pivnic a restaurací po celé Moravě i v Čechách. Mohou se těšit na tělnaté pivo s vábivým aroma a vyšší hořkostí, vařený navíc podle starých pivovarnických pravidel. Jak se dá v pivovarnické hantýrce vše kolem piva krásně a jednoduše popsat v několika slovech vyjadřují pivovarnická D. „Domoč“ a „Dosuš“ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. „Dovař“ a „Dokvaš“ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco „Dotoč“ je apel na um vrchního. Poslední „Dopij“ je konzumentovo. A ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.
Obr. Prémiový ležák Holba Keprník
Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, na sládkovy narozeniny. Režisér známého filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot byl u toho a stal se jeho patronem. Je to rodák z Jeseníků a také místní patriot, který na svůj kraj a lidi v něm nedá dopustit. A co popřál novému ležáku z hor? „Logicky přeji svému kmotřenci vše nejlepší. Je z dobré rodiny, nebojím se o něj...Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná, patří k sobě.“
Obr. Křest Keprníka se uskutečnil v Pivovarské restauraci Holba v Hanušovicích
Prémiový ležák Keprník bude zatím k dispozici jako sudový a distribučně pokryje gastro zařízení především na Moravě a východních Čechách. Pivovar s ním má velké plány a plnění do lahví nevylučuje. Každopádně nepůjde o masovou výrobu. Nového ležáku letos v Holbě uvaří 5 tisíc hektolitrů, což jen potvrzuje jeho exkluzivitu. Jeho produkce totiž závisí na horském chmelu, který je tady vzácným kořením. V této chvíli mají pivovarníci „nasbíráno“ a vytipovávají další oblasti pro jeho sklizeň. Ročně pivovar Holba vystaví téměř 400 tisíc hl piva a většinu prodá na domácím trhu. Vlajkovou lodí značky je oblíbená Holba Šerák s produkcí 200 tisíc hl ročně.
Zdroj: Mgr. Hana Matulová, mediální zástupce pivovaru Holba
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.