12. 4. 2018 - Vítězem českého nominačního kola soutěže v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se stal Jiří Boháč.
Vedoucí čajové sekce CBA Czech Teatenders nenašel přemožitele v 13členném startovním poli a bude tak 16. června reprezentovat Českou republiku ve světovém finále této barmanské soutěže. Na druhém místě se umístil Robert Weis, třetí skončil Jan Lukas.
Jednadvacátý ročník národního kola se uskutečnil v úterý 10. dubna v českobudějovickém baru Žlutá ponorka, v příjemné domácí atmosféře podpořené perfektním moderátorským výkonem oblíbeného Petra Nárožného ml.
Jiří Boháč zaujal hodnotící komisi ve složení Achim Šipl, Roman Uhlíř a Petr Kymla temně tyrkysovým drinkem nazvaným IQ Mattoni. Ten obsahuje 5 cl výluhu z oregonské sladkovodní řasy klamath, 5 cl čaje White Anastasia od Kusmi Tea, 2 cl mateřídouškového sirupu, 0,5 cl limetového freshe a 12 cl minerální vody Mattoni.
„Použil netradiční a velmi kreativní ingredience, předvedl zajímavý servis, povedla se mu barmanská práce i komunikace. Byl zkrátka nejlepší,“ zhodnotil výkon vítěze porotce Achim Šipl.
„Klamath je jednou z prapůvodních sladkovodních řas, vyskytuje se endemicky v oregonském jezeře. Těží se odtud šetrným a trvale udržitelným způsobem. Jako jediná superpotravina je schopná regenerovat i mozkové buňky,“ rozpovídal se Jiří Boháč o své nejzajímavější surovině.
Kreativitou při vymýšlení drinků však nešetřili ani další barmani. Například Nikita Abramenko použil čaj z klitorie ternatské, Lukáš Konečný smrčkový sirup či chmelový extrakt, Petr Špák opunciový čaj infuzovaný hořcem nebo Jan Zlámaný fresh z řapíkatého celeru a kokosový cukr.
Osmý ročník Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, na němž bude Jiří Boháč reprezentovat Českou republiku, se uskuteční v rámci Světového dne nealkoholických koktejlů 16. června na pražském Staroměstském náměstí.
Zdroj: Michael Lapčík, Česká barmanská asociace
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.