Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Keprník je na světě. Nový ležák s horským chmelem plní první půllitry

Keprník je na světě. Nový ležák s horským chmelem plní první půllitry

25. 4. 2018 - Jméno mu dala hora a jeho patronem je známý herec a režisér Miroslav Krobot, který spolu se sládkem narazili 1. sud.

 

Keprník je pivo z hor a jeho příběh v Holbě začali psát už na začátku roku. Dali mu to nejlepší z Jeseníků a hlavně čas. A on vyzrál ve skutečného velikána.

Na počátku bylo odhodlání, uvařit nový ležák z hor, podle staré receptury a současně trochu jiný. Jedinečné pivo, po kterém zjihne i nejnáročnější fajnšmekr. „Ležák s majestátem Jeseníků, drsný a přitom lahodný, to byl náš záměr a o tom, že i cesta je cíl nás přesvědčily už první degustace. A tak jsme mu dali ještě trochu času a on vyzrál ve skutečného velikána“ říká sládek Luděk Reichl.

 

04150-Krobot_Reichl__sud.jpg

 

Pivo všemi smysly

Na první pohled ležák Keprník zaujme svoji zářivou jiskrou. Připomíná horské bystřiny a neutuchající energií i chuť do života. Takový je Keprník, stejně opravdový a stejně překvapují jako voda z horských pramenů, která je jeho základem.

Následuje vábivé aroma, které proniká do okolí.  Cítíte vábivou chmelovou vůni, která jako by se měnila s každým centimetrem, který dělí sklenici od vašich úst. Objímá vás a vzbuzuje majestátný pocit. Je tak příjemný, že si ho chcete užít co nejdéle.

První doušek odkryje hutné tělo piva. Poznáte v něm ničím nepotlačený fundament piva a vychutnáváte si chlebnatou a dokonale vyváženou chuť. Skoro se chce ji kousat a v tom přichází pomalu se rozeznívající lahodná, a přitom intenzívní hořkost. Doznívá až na samém kořeni jazyka, kdy ležák pomalu opouští vaše ústa. Dovolí Vám ocenit degustační zážitek, který připomíná ódu na pivo.

„Tentokrát jsme použili slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. V Holbě jsme ho coby pro pivo vzácné koření, použili vůbec poprvé a sami ho ručně česali ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost.  Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl.

Miroslav krobot popřál novému ležáku z hor vše nejlepší. „Je z dobré rodiny, nebojím se o něj. Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná, patří k sobě.“


Slad je tělem piva a chmel jeho duší

Keprník je pivo plné života s jiskrou, kterou si vzal z vody z horských pramenů. Tělo mu dal slad z podhorských ječmenů z Jeseníků, stejně houževnatých jako místní lidé. Je to ležák s duší a tu mu vtiskl horský chmel. Vzal si to nejlepší z darů Jeseníků a my věříme, že pohladí vaši duši stejně jako chuťové pohárky. Jeho vysoká pitelnosti vybízí k dalšímu doušku. Vychutnejte si chvíle s kamarády a mějte na mysli, že pijete pro zdraví.

 

04150-Keprnik_vycep_ruka.jpg

 

Keprník je symbolem drsné přírody

Keprník 1423 m n.m. je součástí přírodní rezervace Šerák-Keprník, takže v Holbě pouze potvrdili jejich pevné spojení.

Jméno mu dala drobná horská bylina koprníček bezobalný. Roste na horských nivách a naši předkové ji nazývali medvědí kořínek. Keprník je 3. nejvyšší horou Hrubého Jeseníku a v České republice mu patří 12. příčka. Poznáte ho podle rozlehlého plochého temene s nápadným nepřehlédnutelným skaliskem, které je jeho ozdobou.

Mezi čestné hosty Keprníku patřila například rakouská císařovna Alžběta "Sisi" známá svojí láskou k turistice.

Plný a chlebnatý ležák láká štamgasty do pivnic a restaurací po celé Moravě i v Čechách. Mohou se těšit na tělnaté pivo s vábivým aroma a vyšší hořkostí, vařený navíc podle starých pivovarnických pravidel.

 

04150-Krobot__Reichl__pripitek.jpg

 

Zdroj: Hana Matulová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz