Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

58. ZLÍN FILM FESTIVAL

58. ZLÍN FILM FESTIVAL

16. 5. 018 - Soutěžní filmy budou i letos posuzovat odborníci i dětští porotci z různých zemí světa.

„Českou republiku reprezentuje herečka Anna Geislerová a spolu s filmaři z Německa, Rakouska, Indie a Polska se bude věnovat filmům pro děti a mládež. Střihač a producent Adam Dvořák bude spolu s dalšími kolegy posuzovat evropské první filmy a herečka, režisérka a hudebnice Johana Švarcová se bude zabývat studentskými soutěžními snímky,“ jmenuje Markéta Pášmová.

Oslava výročí republiky se promítne také do ocenění, které si odváží z festivalu významné osobnosti. V pořadí již dvaadvacátý Zlatý střevíček převezmou na 58. ročníku Zlín Film Festivalu historicky poprvé dvě osobnosti filmového plátna – slovenská herečka Magda Vášáryová a český herec Jaromír Hanzlík. Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem letos organizátoři festivalu společně s Nadačním fondem Kapka naděje odhalí české herečce Ivaně Andrlové a slovenskému herci Maroši Kramárovi.

Velkou hvězdou letošního Zlín Film Festivalu bude Maestro Andrea Morricone, jeden z největších současných italských skladatelů a dirigentů, syn fenomenálního skladatele Ennio Morriconeho. Andrea Morricone ztvárnil hudební kompozici ke snímku 72 Hours in Bangkok, filmu českého režiséra a producenta Lubomíra Haltmara, který bude uvedený na festivalu ve světové premiéře. Snímek pojednává o ztraceném dvouletém chlapci v Bangkoku a poukazuje na tematiku ztracených dětí. Projekci bude předcházet koncertní vystoupení Andrea Morriconeho a mimo stěžejní skladby z filmu zazní i filmové melodie jeho otce či jejich společná kompozice, která vznikla k filmu Bio Ráj.

Také letos přivítá zlínský festival mladé nadějné herecké talenty z celého světa. Film ZOO doprovodí do Zlína šestnáctiletý irský herec Art Parkinson, známý například z kultovního seriálu Hra o trůny či devatenáctiletý texaský rodák Josh Wiggins, který si zahrál například ve snímcích Nová šance (The Bachelors) nebo Průšvihář (Hellion). Na festival přijede uvést soutěžní snímek Cesta divočinou (Walking Out).

 

Film Industry program

Do Zlína během festivalu zamíří také mnoho filmových profesionálů, pro které je připravený bohatý program. V letošním roce se uskuteční několik akcí, které se dotknou např. tématu regionálních filmových pobídek (připravuje se ve spolupráci se ZLÍN FILM OFFICE), otevře se rezonující téma „práce s filmy pro děti a mládež v českých kinech“, které bude realizováno pod hlavičkou vzdělávacího projektu „Nové kino.“ Pro zahraniční filmové profesionály budou prezentovány nové české filmy pro děti a mládež. Diskutovat se bude také o úskalích realizace animovaného celovečerního filmu při prvním pravidelném kulatém stole organizovaném Asociací animovaného filmu. Nedílnou součástí Industry programu je setkání zástupců mezinárodních i tuzemských festivalů s názvem Festival Community. Pro studenty filmových oborů bude určeno několik speciálních programů, např. první ročník tzv. filmové burzy, která má propojit filmové profesionály realizující své projekty ve Zlínském kraji a studenty místních filmových škol.

Pětileté fungování dětského kanálu České televize bude prezentováno pod názvem Déčko slaví, pět let baví a spolu s výkonným ředitelem ČT:D Petrem Kolihou oslaví páté narozeniny také tvůrci a herci dětských pořadů tohoto kanálu. Industry program bude věnován rovněž segmentu filmové výchovy, již potřetí se bude konat také konference RRTV pod názvem Media dětem, média s dětmi. Zvláštní pozornost si zasluhuje preventivní a osvětová část Industry programu, která se letos zaměří na prevenci rizikové virtuální komunikace a spolu s Národní centrálou proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR odstartuje kampaň Say No! / Řekni Ne! – online sexuálnímu nátlaku a vydírání dětí.

Kompletní program Film Industry bude zveřejněn 10. května 2018 na www.zlinfest.cz a řada akcí bude přístupná i zájemcům z řad široké veřejnosti.

 

Doprovodný program

Filmový program už tradičně doplňuje i pestrý doprovodný program. Tvoří jej řada divadelních představení, koncertů, workshopů, dále odborné přednášky, výstavy, interaktivní a benefiční programy, ale také sportovní a společenské akce.

Jednou z nich, která navazuje na hlavní festivalové téma – filmovou hudbu v československém filmu -  je i koncertní talk show o hudbě, filmu a vzpomínkách. Zazní během ní to nejlepší z tvorby Karla Svobody, Petra Hapky, Jaroslava Uhlíře, Petra Skoumala, Angela Michajlova či Jana Hammera.  „Komponovaný večer Zazpívej mi film nebude jen o poslechu známých filmových písní. Diváci se do něj mohou sami aktivně zapojit, mohou se těšit i na hudební improvizace a také na nové a netradiční hudební aranže,“ nastínila výkonná ředitelka filmového festivalu Jarmila Záhorová. Speciálním hostem večera bude skladatel, klavírista, zpěvák a herec Ondřej Gregor Brzobohatý, který je sám autorem filmových melodií.  Filmová hudba však bude rezonovat celým festivalem a návštěvníci budou mít možnost setkat se s ní na různých místech ve Zlíně.

Již tradiční součástí Zlín Film Festivalu je dražba uměleckých filmových klapek. Letošní kolekce Salonu filmových klapek je svým rozsahem podobná tomu předchozímu a bude tvořena 145 originálními díly od předních tuzemských výtvarníků, z nichž někteří se do projektu zapojují od jeho samotného začátku. 21. ročník Salonu filmových klapek má letos šest zastávek, včetně zahraniční expozice v Evropském parlamentu v Bruselu. Vyvrcholí opět tradiční aukcí, která se uskuteční 27. května v Kongresovém centru ve Zlíně.

Poslední festivalový den, sobota 2. června, bude letos opět patřit běhu v ulicích festivalového Zlína. Uskuteční se zde již 3. ročník Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2018.

 

O Zlín Film Festivalu

Zlín Film Festival – Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarší a v současnosti největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. „Posláním festivalu je prezentace celosvětové filmové tvorby pro děti a mládež, její zpřístupnění dětskému divákovi a rovněž vytvoření nabídky kvalitní alternativy k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu,“ uvádí prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura a dodává: „Důležitým aspektem festivalu je mladé diváky prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat jejich povědomí o okolním světě, rozvíjet estetické, sociální a morální cítění. Cílem odborného programu je potom přispívat k rozvoji české kinematografie pro děti a mládež.“

Na programu festivalu jsou letos opět stovky akcí a projekcí, které se budou odehrávat na více než dvou desítkách míst nejen ve Zlíně. Již od poloviny března probíhá festival po celé České republice právě prostřednictvím projektů, jako je Salon filmových klapek nebo Kinematovlak, který startuje 15. května ze Zlína,“ říká Čestmír Vančura a dodává: „Filmové projekce přivezeme od 8. do 12. června do Mikulova, kde v rámci festivalových Ozvěn představíme 20 snímků.“

58. ročník Zlín Film Festivalu se koná od 25. května do 2. června 2018 ve Zlíně a dalších městech ČR. Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST, s.r.o.

Více na www.zlinfest.cz

 

 

 

 

 

Zdroj: Ing. Kateřina Martykánová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz