Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

O nejlepší valašský sýr, vyhrál kravský uzený

O nejlepší valašský sýr, vyhrál kravský uzený

7. 7. 2012 - VELKÉ KARLOVICE – Celkem 37 vzorků sýrů, tedy jednou tolik co loni, se sešlo na 2. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 7. července ve Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Své sýry sem přijeli představit nejen farmáři a majitelé rodinných firem, jež podnikají s domácími produkty, ale zejména drobní chovatelé z širšího regionu, kteří vyrábějí spíše jen pro sebe a své známé. Z těchto drobných producentů také nakonec vzešli vítězové. Rozhodovala o nich šestičlenná porota s předsedou se stylovým příjmením Leo Bačou.

„Stejně jako loni zvítězila místní statkářka Anna Vašutová z Velkých Karlovic. Porota jako nejlepší vyhodnotila její kravský uzený sýr. Loni paní Vašutová uspěla s přírodním kravským sýrem a to ji povzbudilo zkusit zase něco nového. Druhé místo obsadila Simona Bukáčková z Liptálu s uzeným kozím sýrem a třetí byla Jarmila Adamová z Velkých Karlovic s čerstvým kozím sýrem. Celkově byly nejvíc zastoupeny kravské sýry, nechyběly ale ani kozí a ovčí, takže jsme tu měli zastoupeno vše, co je pro Valašsko typické,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Soutěžní sýry mohla ochutnávat i veřejnost. „Příjemně nás překvapilo, že i přes horké letní počasí, které svádí spíše ke koupání, se přijelo na soutěž podívat několik desítek lidí. Ve svém názoru se shodli s porotou – co chválili, to chutnalo i porotě. Mnozí návštěvníci se zajímali, kde se dají sýry jednotlivých výrobců běžně koupit, brali si na ně kontakty a celkově se hodně zajímali i o způsob výroby. Třeba by tedy i naše soutěž mohla pro některého drobného výrobce být impulsem, aby se nebál rozjet výrobu sýrů ve větším objemu. Téma domácích sýrů lidi zajímá čím dál víc. I mezi hosty všech hotelů našeho Resortu Valachy jsou krajové pochoutky velmi žádané a máme proto zájem domácí sýry ve větším množství odebírat a najít případně i stálého dodavatele,“ doplnila Zuzana Vašutová.

Resort Valachy se snaží nabídkou krajových specialit a pořádáním doprovodných akcí propagovat krajovou valašskou kuchyni již delší dobu. Pořádá mj. také Karlovský gastrofestival, jehož 4. ročník se letos uskuteční 5. až 7. října a opět přinese i farmářský trh nebo Gastro tour, v níž své speciality nabízí vybrané restaurace karlovického údolí Léskové. Součástí gastrofestivalu bývá i soutěž o nejlepší valašský frgál, která rok od roku získává větší renomé. Jen loni porota hodnotila přes sedm desítek frgálů.

Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr:
1. Anna Vašutová – Velké Karlovice – uzený kravský sýr
2. Simona Bukáčková – Liptál – uzený kozí sýr
3. Jarmila Adamová – Velké Karlovice – čerstvý kozí sýr
4. Petra Ondruchová – Valašská Bystřice – ovčí brynza
5. Farma Menšík – Kunčice pod Ondřejníkem - kravský farmářský sýr

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz