Štamgast & Gurmán

Překvapí, kde bychom ho nečekali. Dá se žít bez cukru?

Překvapí, kde bychom ho nečekali. Dá se žít bez cukru?

13. 6. 2018 - Cukr je v poslední době na pranýři a žít zcela bez cukru je in. Ale je to opravdu zdraví prospěšné a kde všude se cukr vlastně skrývá?

Je opravdu mnoho potravin, kde bychom cukr vůbec nečekali. Které to jsou? Nabízíme 8 tipů, jak lehce snížit denní příjem cukru.

 

 

 

Co všechno jsou cukry?

Pod pojmem cukry se skrývají mono (jedna sacharidová jednotka) a disacharidy(dvě sacharidové jednotky). Jejich společnou vlastností je sladká chuť. Monosacharidy: najdeme je v medu, ovoci, zelenině, částečně také v luštěninách. Většinu cukrů přijímáme v podobě disacharidů, mezi které patří:

  • sacharóza (bílý, hnědý cukr, cukrovinky, datle, fíky apod.)
  • maltóza (slad, klíčky)
  • laktóza (mléko, mléčné výrobky)

 

Z uvedeného přehledu je dobře vidět, že cukr se nachází v mnoha běžných potravinách, kde je jejich přirozenou součástí. V tomto případě také hovoříme o přirozeně se vyskytujícím cukru.

Do řady potravin je cukr přidáván výrobcem nebo spotřebitelem při přípravě pokrmů, pak se jedná o tzv. přidané cukry. Příkladem jsou limonády, sirupy, sladkosti atp.

 

Kde bychom cukr vůbec nečekali?

  • Balzamikový ocet (23 g/100 g)
  • Kremžská hořčice (17 g/100 g)
  • Křen (10 g/100 g)
  • Steakové omáčky (17 g/100 g)
  • Barbecue sweet (39 g/100 g)
  • Kečup (19 g/100 g)
  • Sládkova limonáda (6 g/100 g)
  • Birell ochucený (8 g/100 g)

 

Na první pohled se může zdát, že to není mnoho, ale celkové množství se během dne nasčítá a také u řady potravin nebo nápojů není porcí 100 g.

Příkladem jsou ochucená nealkoholická piva, kde se počítá s porcí 500 ml. V jedné plechovce se pak skrývá 40 g cukru, což je 8 kostek cukru a téměř zcela vyčerpaná dávka přidaných cukrů.

 

Jaká jsou doporučení?

Příklad: Doporučený energetický příjem pro chlapce ve věku 10-13 let je 9400 kJ, z čehož by 55 % měly tvořit sacharidy.

Příjem přirozeného cukru má být 10 %: 9400 x 0,1 = 940/17 = 55 g
Příjem přidaného cukru nemá převýšit 8 %: 9400 x 0,08 = 752/17 = 44 g
Celkový příjem cukru za den je tedy 55+44 = 99 g cukru
Maximální příjem přidaného cukru 44 g lze překročit velice snadno, stačí například vypít 4 dcl limonády.

 

Reklama podněcuje chutě na sladké

Někde se dokonce zmiňuje vznik závislosti na sladkou chuť, ale tento předpoklad nebyl seriózními studiemi potvrzen. Pravdou ale je, že mnoho lidí se nenapije čisté vody, potřebuje k životu slazené nápoje.

 

04257-coca-cola-390252_960_720.jpg

 

Na vysoké spotřebě cukru a soli se značnou měrou podílí reklama. Velká část reklam bohužel propaguje sladká (čokolády, sušenky, oplatky, dětské snacky), slaná (chipsy), tučná jídla a slazené nápoje. Moc reklamyspočívá v tom, že v nás vzbouzí pocit, že přesně tento výrobek je tím pravým klíčem ke štěstí, dokonalosti, jedině s ním se stanu oblíbeným, zdravým. Kdo spokojeně chroupe tatranku? Rodina na výletě. Kdo popíjí colu? Můj nový kamarád Santa. Odolat reklamě vyžaduje silnou osobnost, přemýšlení a znalosti.

Zvýšený příjem cukru může být také následkem dodržování přísných diet s výrazným omezením sacharidů (vynechávání pečiva, příloh). Po skončení diety lidé přímo baží (craving) po sacharidech a i ti, kteří dosud „nebyli na sladké“, si pochutnávají na dortu.

 

Ukázka jídelníčku o vysokém obsahu cukrů

Reálný jídelníček pacientů obezitologické poradny, velmi často jídelníček mladých dospělých:

Snídaně:

croissant s čokoládou, čaj s citrónem a 2 kostky cukru

Svačina:

jablko, rohlík s rostlinným tukem a vysočinou

Oběd:

zapečené těstoviny, okurka

Svačina:

jogurtový nápoj Miller mix 400 ml

Večeře:

těstoviny s kečupem a se sýrem, džus

Po večeři:

těstoviny s kečupem a se sýrem, džus

Nápoje

1 500 ml minerální voda ochucená, 1 000 ml cola, 200 ml džus pomerančový, čaj s citrónem slazený

 

 

8 tipů, jak snížit denní příjem cukrů

  • Pijte hlavně vodu, čaje a další neslazené nápoje.
  • Vyhněte se slazeným minerálkám, džusy řeďte vodou.
  • Pozor na cukr v některých druzích pečiva, cukrářských výrobcích.
  • Sledujte množství cukru v ochucených mléčných výrobcích a ve zmrzlině.
  • Upravte receptury. Řada pokrmů chutná lépe s menší dávkou cukru.
  • Snižte obsah cukru v džemech.
  • Jezte pravidelně a nevynechávejte složené sacharidy.
  • Nezakazujte si sladké úplně, vyhnete se přehnané touze na sladké a případnému přejedení.

Takže odpověď na otázku, zda se dá žít bez cukru je taková – pokud chcete žít zdravě, cukru se nevyhnete, protože byste museli ze svého jídelníčku vyřadit i ovoce, zeleninu a mléčné výrobky. Na druhou stranu, bez slazených nápojů, čaje s cukrem nebo sáčku bonbónů se dá žít úplně báječně.

 

 

 

 

Zdroj: www.vimcojim.cz

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz