Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Dva měsíce nabité programem, to je Znojemské kulturní léto

Dva měsíce nabité programem, to je Znojemské kulturní léto

3. 7. 2018 - Dobrou noc popřeje ponocný, v hradebním příkopu u Střelniční věže to bude na ostří meče, řízené degustace vystřídají hudební vystoupení, gastronomické požitky doplní divadelní zážitky. Začíná Znojemské kulturní léto.

 

Znojemské kulturní léto nabídne i letos bohatý program plný kultury, historie či gastronomie a zpříjemní tak toto horké období jak návštěvníkům města, tak místním.

Novinkou letošního léta budou takzvané Hradební soboty, které proběhnou v nově zpřístupněném Jižním hradebním příkopu. „Když jsme v dubnu otevírali nově opravené věže v hradebním příkopu, avizovali jsme, že tento prostor chceme tematicky využít i pro Znojemské kulturní léto. Návštěvníci se tak mohou těšit na čtyři soboty, v rámci kterých mohou navštívit historické dílny, vyzkoušet si střelbu z kuše a luku nebo se třeba podívat na šermířská vystoupení a pohádky,“ představuje program u nových věží Jan Grois, starosta města Znojma.

Chybět však nebude ani oblíbený jezdecký turnaj v podání divadelní a kaskadérské skupiny Štvanci v hradebním příkopu u Střelniční věže. Zde se kromě bojů na koních můžete těšit i na vystoupení znojemského divadelního spolku Rotunda.

Divadlo doplní i kino, to letní oživí Kapucínskou zahradu za Vlkovou věží hned pětkrát. „Letní kino bude možné navštívit v červenci, kdy jsme si pro zájemce přichystali filmy Po strništi bos, Okresní přebor: Poslední zápas Pepiho Hnátka, Bajkeři, Největší showman nebo Kniha džunglí,“ upřesňuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

V červenci opět nebude chybět oblíbený Znojemský hudební festival, na jehož 14. ročníku se porve duše s tělem. Příznivci alternativní hudby určitě potěší také již tradiční Šramlfest.

Teplé dny ochladí večerní řízené degustace vín s firmou Navajn nebo odpolední vinný a koktejlový bar na Horním náměstí.

Milovníci okurek určitě nesmí v nabitém programu přehlédnout Slavnosti okurek. Masarykovo náměstí ožije v pátek 3. 8. nejen touto, pro Znojmo tak typickou, surovinou. Pro děti budou přichystané oblíbené řemeslné dílny, cirkus a divadlo, těm starším určitě pohled utkví na přehlídce zemědělské techniky a historických traktorů. Kulinářskou show Ládi Hrušky doplní hudební vystoupení country skupiny Květinka, cimbálové muziky Vergariovci, kapel Nové struny a Rangers Band. Utkat se může široká veřejnost v soutěžích o nejlepší okurku a rychlokvašku nebo v plnění zavařovacích sklenic. „Nabídka slavností se významně rozšiřuje o produkty z oblastí zemědělství. A Znojemsko je i jako zemědělský kraj vnímán. Partnerem akce se stala společnost Agro Stošíkovice, která se zde bude prezentovat s širokou nabídkou ovoce a zeleniny dostupné v tomto čase. Na ploše 12 x 6 m tak bude určitě z čeho vybírat,“ doplňuje Koudela.

Ti, co patří mezi milovníky divadla, bývají většinou v době letních měsíců zklamaní, všude jsou totiž v tuto dobu divadelní prázdniny. To však neplatí pro Znojmo, a tak můžeme všechny i v letošním roce pozvat na divadelní festival Znojmo žije divadlem.

V týdnu od 22. do 26. srpna vyroste na Horním náměstí symbol tohoto festivalu, šapito, a nejen v něm se vystřídá jedno divadelní představení vedle druhého. Festival zahájí brněnští K-pax s hrou Svět podle Prota. Šapito rozesmějí Čecháčci a čoboláci a nezaměnitelný Pavel Liška se blýskne spolu s Markem Danielem v Comedii Dell Arte. Vrcholem celého festivalu bude Laputyka – Slapstick sonáta – nový cirkus par excellence. Na závěr předvedou těžkou ártovku Enola Cirkus Mlejn a Eliška Brtnická.

Po celé léto bude probíhat také program na nádvoří Znojemského podzemí, kde se vystřídají řízené degustace, koncerty, divadelní představení nebo workshop flamenca.

Pestrou kulturní nabídku během obou měsíců si připravilo i Jihomoravské muzeum Znojmo.

Pro další podrobnosti o Znojemském kulturním létě sledujte webové a facebookové stránky Znojemské Besedy.

 


 

 

 

 

Zdroj: Kamila Kolesová, Znojemská Beseda

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz