Štamgast & Gurmán

Americké cookies: Kde se vzaly a jak si je připravit doma v 10 krocích?

Americké cookies: Kde se vzaly a jak si je připravit doma v 10 krocích?

5. 7. 2018 - Věděli jste, že americké cookies vlastně nepochází z Ameriky? A že první cookies vznikly náhodou?

Traduje se, že jeden holandský kuchař potřeboval otestovat teplotu trouby, a tak do ní vložil kousek těsta, které připravil na koláč. Jakmile bylo upečené, testovací kousek ochutnal a první „cookie“ byla na světě.

 

Americké cookies? Ne tak úplně

Svůj první domov měly cookies v Holandsku, kde se jim přezdívalo koekje. Do Spojených států přivezli oblíbené sušenky přistěhovalí Holanďané, Britové a Skoti. Pekli sušenky nejrůznějších chutí a stylů a většinou jste podle nich poznali, z které původní domoviny cookies pochází. Dnes si je spojujeme zejména s jednou typickou chutí a říkáme jim už zažitým názvem americké cookies. Ty si můžete připravit i doma. Snadno a rychle.

 

Domácí americké cookies

Připravte pohoštění pro přátele anebo sladkou svačinu pro své ratolesti. Garantujeme vám, že v každém případě se po lahodných sušenkách jen zapráší.

 

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ lžičky sody½ lžičky soli
  • ¾ hrnku másla, rozpuštěného
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • ½ hrnku bílého cukru
  • půl lžičky vanilkové pasty nebo polovina vanilkového lusku
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 2 hrnky čokoládových peciček

 

 

04302-cookies-1387797_960_720.jpg

 

 

Jak postupovat:

1. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, přichystejte si je proto alespoň hodinu předem.

2. Předehřejte troubu na 165 °C.

3. Nejprve smíchejte mouku se sodou a solí.

4. Do další mísy dejte rozpuštěné máslo, hnědý i bílý cukr a míchejte, dokud se ingredience nespojí.

5. Do směsi přidejte vanilkový extrakt nebo semínka z vanilkového lusku. Pak přidejte jedno celé vejce a jeden žloutek a vymíchejte dohladka.

6. Smíchejte tekutou a sypkou směs, aby vám vzniklo pevné těsto.

7. Přidejte čokoládové pecičky a promíchejte, aby byly rovnoměrně.

8. Jakmile máte těsto hotové, vytvarujte z něj kuličky o velikosti asi 3–4 cm a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky by od sebe měly být vzdálené zhruba 3 centimetry, aby se k sobě nepřilepily.

9. Pečte asi 15 až 17 minut nebo do zhnědnutí okrajů sušenek.

10. Sušenky nechte vychladnout a můžete mlsat.

 

 

 

 

Zdroj: vseopeceni.cz

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz