5. 7. 2018 - Věděli jste, že americké cookies vlastně nepochází z Ameriky? A že první cookies vznikly náhodou?
Traduje se, že jeden holandský kuchař potřeboval otestovat teplotu trouby, a tak do ní vložil kousek těsta, které připravil na koláč. Jakmile bylo upečené, testovací kousek ochutnal a první „cookie“ byla na světě.
Svůj první domov měly cookies v Holandsku, kde se jim přezdívalo koekje. Do Spojených států přivezli oblíbené sušenky přistěhovalí Holanďané, Britové a Skoti. Pekli sušenky nejrůznějších chutí a stylů a většinou jste podle nich poznali, z které původní domoviny cookies pochází. Dnes si je spojujeme zejména s jednou typickou chutí a říkáme jim už zažitým názvem americké cookies. Ty si můžete připravit i doma. Snadno a rychle.
Připravte pohoštění pro přátele anebo sladkou svačinu pro své ratolesti. Garantujeme vám, že v každém případě se po lahodných sušenkách jen zapráší.
1. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, přichystejte si je proto alespoň hodinu předem.
2. Předehřejte troubu na 165 °C.
3. Nejprve smíchejte mouku se sodou a solí.
4. Do další mísy dejte rozpuštěné máslo, hnědý i bílý cukr a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
5. Do směsi přidejte vanilkový extrakt nebo semínka z vanilkového lusku. Pak přidejte jedno celé vejce a jeden žloutek a vymíchejte dohladka.
6. Smíchejte tekutou a sypkou směs, aby vám vzniklo pevné těsto.
7. Přidejte čokoládové pecičky a promíchejte, aby byly rovnoměrně.
8. Jakmile máte těsto hotové, vytvarujte z něj kuličky o velikosti asi 3–4 cm a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky by od sebe měly být vzdálené zhruba 3 centimetry, aby se k sobě nepřilepily.
9. Pečte asi 15 až 17 minut nebo do zhnědnutí okrajů sušenek.
10. Sušenky nechte vychladnout a můžete mlsat.
Zdroj: vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.