17. 7. 2018 - Málokdo ví, že lavandule má uplatnění i v kuchyni, a to nejen jako ozdoba.
Je však třeba si uvědomit, že tato bylina je do jisté míry drogou. Je proto třeba s ní zacházet, podobně jako s rozmarýnem či tymiánem, s mírou a velmi citlivě. Šetřit bychom s ní měli i proto, že je lehce nahořklá.
Jelikož levandulové aroma je velmi silné a typické, dříve, než levanduli použijeme, je lepší se ujistit, že je případným strávníkům její vůně příjemná. Někomu prostě nevoní, jinému může v jídle připomínat kosmetiku. Zkrátka užití levandule v kuchyni je trochu riskem, ale i vzrušujícím chuťovým dobrodružstvím.
Levandule je zajímavým kořením vhodným pro sladkou i slanou kuchyni. Výhodou je, že ji máme k dispozici celoročně. „V této době, kdy vrcholí její sklizeň, můžeme použít čerstvou, ale stejnou službu nám udělá po zbytek roku i sušená,“ uvádí Zuzana Douchová.
I když levandule není jedna, druhů je mnohem více, dobrou zprávou je, že každá je jedlá. Jelikož ale mají různé složení silice, mají různé chuťové odstíny. Jak s ní při vaření naložit? Můžeme ji například rozmělnit do bábovkového těsta, dezertů, pudinků. Nyní při zavařování ji lze přidat i do kompotů a džemů.
„Dobrá je v ovocných salátech. Přidat ji můžeme do letních ovocných polévek nebo zeleninových, například do rajské. V zimě jsou vynikající pečené hrušky s levandulí,“ prozrazuje Anna Nová Kučerová, která s rodinou obhospodařuje malou levandulovou farmu pod Řípem. Podle ní lze levandulí ochutit například smetanu, s níž pak dál pracujeme.
Ve slané kuchyni se ji nemusíme bát použít k masu, rybám, ani k houbám. Ne nadarmo bývá součástí provensálské směsi. Podle Zuzany Douchové je zajímavá především u sladko slaných pokrmů, jako je například maso na medu. Zejména u slaných jídel můžeme použít nejen květ, ale i listy, ideálně ve směsi s jiným kořením. Efektní je třeba grilovací směs s levandulí.
Na trhu se můžeme setkat i s éterickým olejem z levandule. Ten však není ke konzumaci vhodný. Rozhodně ho ale v domácnosti můžeme využít. Levandulovou silici na rozdíl od jiných můžeme na pokožku použít neředěnou.
Pár kvítků v dobrém jídle nikoho nezabije, přesto je třeba mít na zřeteli, že levandule snižuje vysoký tlak, a tak není v hodná pro lidi s nízkým tlakem. Těm velmi často právě nevoní.
Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.