19. 7. 2018 - Plánujete letní výlet a dychtíte po zážitcích a pobytu v přírodě? Co tak vyjet si do Jeseníků zdolat některé z místních velikánů a za odměnu si dát Ryzí pivo z hor.
Užijete si pohodu, nasajete čerstvý vzduch a uděláte něco i pros svoji kondici. A co navíc? Můžete navštívit pivovar, který je v Jeseníkách doma a stejně se tady budete cítit i vy. V malebných Hanušovicích s meandrující řekou Moravou sídlí pivovar Holba a místní pivo je tady zlatým pokladem. Holba má i svoje muzeum. Vzniklo v budově původní obecní školy a tak si v bývalé školní třídě můžete prohlédnou třeba plodiny, které dávají místnímu pivu jeho jedinečnou chuť nebo staré nástroje už z roku 1874, kdy v hanušovickém pivovaru uvařili první várku. A od té doby se v něm vaří pivo podle původních receptur.
V lavici tady už neposedíte, ale můžete si přisednout třeba ke zdejšímu štamgastovi. Voskové figuríny sládka a štamgasta toho sice moc nenamluví, ale jsou zajímavým zpestřením expozice. A pokud se Vám nebude chtít vracet, je možné tady i přespat. Zázemí vám poskytnou komfortní apartmá i stylová restaurace s výhledem na pivovarské rybníky. Oblaží vás nádherné výhledy stejně jako místní pivo. Jeho jedinečnou chuť oceníte s každým douškem, nadchne vás neutuchající jiskrou a překvapí vysokou pitelností. Takže posedíte rádi a déle.
Pivo tady vaří z toho nejlepšího, co nám příroda dává a z vlastní vody z horských podzemních pramenů. Nacházejí se přímo v areálu pivovaru a jejich voda má jedinečnou přirozenou čistotu, takže ji není třeba nijak upravovat. Na to, jestli je voda z vlastních pramenů, které jsou navíc uprostřed pivovaru je spíše rarita nebo je takových pivovarů více se ptáme Luďka Reichla, sládka pivovaru.
„Pivovary využívají různé zdroje, ve velké většině jde o vodu povrchovou. Mít vodu vlastní je velká výhoda a pokud je navíc z hlubinných vrtů a přímo v pivovaru, je to ta nejlepší varianta. My máme obojí a velmi si toho vážíme, protože kvalita vody vlastnosti piva zásadně ovlivňuje. Pokud uvaříte pivo podle stejné receptury a ze stejných surovin a změníte jen vodu, identické pivo nedostanete. Netroufnu si říci, že jsme jediný pivovar s takovýmto zdrojem vody, ale není jich mnoho“.
- o poukaz na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v Pivovarském muzeu (pensionu) + 2 vstupenky do Pivovarského muzea (1. cena) nebo o pláštěnku Holba + dalekohled (2.cena) či dvě pláštěnky Holba (3. cena).
Zdroj: Hana Matulová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.