10. 8. 2018 - Ryzí pivo z hor se rodí v Jeseníkách a má v sobě jejich houževnatost i majestát. Jednoduše patří k sobě a rozhodně nejde o partnerství „na vodě“.
A to i přesto, že právě voda v něm hraje jednu z hlavních rolí. Platí totiž, že je nejen základem života, ale také piva. Ovlivňuje nejen jeho chuť, ale také vzhled i celkový dojem spojený s každým napitím. Dává pivu jeho jedinečnost a nám možnost vnímat pivo všemi smysly.
Jako první nám do oka padne jiskra. Nebo se vám stává, že ji v pivu hledáte marně? Pivu z hor ji dává podzemní voda z horských pramenů. Je tím nejlepším z přírody a dnes strategicko surovinou. Podzemní horská voda je zdrojem neutuchající energie v každé načepované sklenici či krýglu s Holbou. Její prameny se nacházejí přímo v areálu hanušovického pivovaru a je přirozeně čistá natolik, že ji není třeba nijak upravovat. A to je pro výrobu piva nejdůležitější. Pokud zavítáte do hanušovického pivovaru, sklenicí vody určitě nepohrdnete.
Vodu z horských pramenů v Holbě vnímají jako zlatý poklad a tak s ní také zacházejí.
Podobně to vidí odborník na ochranu krajiny, Petr Šaj, vedoucí správy CHKO Jeseníky. „Jeseníky jsou na podzemní prameny obzvlášť bohaté díky svému příhodnému geologickému podloží. Do studní a vrtů se tady dostává mimořádně kvalitní voda s vyrovnaným složením a ve vysoké kvalitě. Je přirozeně tak čistá, že splňuje parametry kojenecké vody a ve většině případů nepotřebuje žádnou další úpravu. To je pro konzumaci i její využití například v potravinářství ideální. Množství i kvalita podzemní vody je v Jeseníkách výjimečná a to v rámci celé republiky. A protože jde o velmi zranitelný systém, je třeba s ní nakládat jako se strategickou surovinou.“
Právě s ním nebo s Michalem Klimešem z HS Jeseníky v rolích horských vůdců se můžete v létě vydat k pramenům Jeseníků. Výšlapy organizuje pivovar Holba a dozvíte se na nich něco víc o Jeseníkách něco víc. A pokud vás pivo zajímá ze všeho nejvíc, můžete se přidat k řediteli pivovaru Vladimíru Zíkovi při jeho cestě na Rejvíz. www.zpramenujeseniku.
Zdroj: Holba
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.