27. 8. 2018 - Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Sia, chystá pro své hosty doslova pálivý festival. Ve dnech 20. – 27. září bude servírovat jídla z chilli papriček ze všech koutů světa.
Při sestavování menu spojil síly s odborníkem na pálivé papričky Pavlem Koudelkou, společně připravili výběr od méně pálivých Jalapeño papriček až po ty nejpálivější Carolina Reaper, které mají na Scovilleho stupnici pálivost 2,2 milionu a jsou držitelem rekordu v Guinnesově knize.
Podstatné je zvýraznit chuť
Během chilli festivalu se bude v Sia restaurantu servírovat pět chodů, které budou rozdělené podle pálivosti a hosté si tak budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí. „Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a chutě k sobě dobře ladily,“ zdůrazňuje šéfkuchař Jiří Štift. Nejméně pálivý pokrm bude tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí s Jalapeño chilli pastou, v dalších pokrmech se objeví odrůdy, jako je Madagaskar, odrůda známých habanero Fataly nebo Ghostpepper. Připravují také dezert - palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtovou zmrzlinou s limetou a chilli sirupem.
Pěstování a pojídání chilli papriček je v současnosti velkým trendem nejenom u nás v České republice, ale po celém světě. „Češi v rámci Evropy ve svých chutích nikterak nevybočují. Průměrný Čech nejčastěji snese, co se pálivosti týče, u nás hojně rozšířenou papričku Jalapeño,“ vysvětluje český chilli master Pavel Koudelka.
Věděli jste, že ...?
Během pálivého týdne v Sia restaurantu bude na zchlazení k dostání mangové lassí, citronový šerbet se syrovátkou nebo avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem.
Jalapeño
Tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí, Jalapeño chilli pasta
Madagaskar
„Chilli Beef“ s madagaskar čili, česnekové výhonky, shiitake
Fatalii
Jhinga krevety a salát ze zelené papáji s arašídy, melounem cantaloupe a fatalii chilli papričkou
Ghost chilli
Grilovaný mečoun, kolhapuri rybí kari, pappadum a broskvové chutney se zázvorem a ghost chilli
Carolina Reaper
Grilované jehněčí hřebínky, Vindaloo kari, paratha a mango chutney s Carolina Reaper
Bhut Jolokia Peach
Palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtová zmrzlina s limetou a chilli sirup
Na snížení pálivosti
Mangové lassí
Citronový šerbet se syrovátkou
Avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem
Více informací najdete na webových či facebookových stránkách.
Zdroj: Lenka Šabatková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.