Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Chilli festival! Ochutnáte jídla z chilli papriček ze všech koutů světa

Chilli festival! Ochutnáte jídla z chilli papriček ze všech koutů světa

27. 8. 2018 - Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Sia, chystá pro své hosty doslova pálivý festival. Ve dnech 20. – 27. září bude servírovat jídla z chilli papriček ze všech koutů světa.

Při sestavování menu spojil síly s odborníkem na pálivé papričky Pavlem Koudelkou, společně připravili výběr od méně pálivých Jalapeño papriček až po ty nejpálivější Carolina Reaper, které mají na Scovilleho stupnici pálivost 2,2 milionu a jsou držitelem rekordu v Guinnesově knize.

 

Podstatné je zvýraznit chuť

Během chilli festivalu se bude v Sia restaurantu servírovat pět chodů, které budou rozdělené podle pálivosti a hosté si tak budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí. „Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a chutě k sobě dobře ladily,“ zdůrazňuje šéfkuchař Jiří Štift. Nejméně pálivý pokrm bude tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí s Jalapeño chilli pastou, v dalších pokrmech se objeví odrůdy, jako je Madagaskar, odrůda známých habanero Fataly nebo Ghostpepper. Připravují také dezert - palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtovou zmrzlinou s limetou a chilli sirupem.

Pěstování a pojídání chilli papriček je v současnosti velkým trendem nejenom u nás v České republice, ale po celém světě. „Češi v rámci Evropy ve svých chutích nikterak nevybočují. Průměrný Čech nejčastěji snese, co se pálivosti týče, u nás hojně rozšířenou papričku Jalapeño,“ vysvětluje český chilli master Pavel Koudelka.

 

 

Věděli jste, že ...?

  • Při překládání anglického výrazu pepper, angličtina nerozlišuje pepř a papriku.
  • Kajenský pepř není pepř, ale pouze usušená a namletá paprička odrůdy Cayenne.
  • Kapsaicin (tj. látka, která způsobuje pálivost paprik) v těle aktivuje receptory vnímající teplotu, fyzicky se nic neděje, všechno to hoření a pálení se odehrává pouze v hlavě.
  • Kapsaicin je také specifický tím, že na sebe váže tuky, pokud tedy něco pálivého zapijete vodou, pouze opláchnete pohárky a dostanete se k nim více kapsaicinu, pro zchlazení je dobré zvolit něco tučného, například nápoj lassí.

 

Během pálivého týdne v Sia restaurantu bude na zchlazení k dostání mangové lassí, citronový šerbet se syrovátkou nebo avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem.

 

 

Chilli menu v restauraci Sia – 20. - 27. září

Jalapeño

Tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí, Jalapeño chilli pasta

Madagaskar
„Chilli Beef“ s madagaskar čili, česnekové výhonky, shiitake

Fatalii
Jhinga krevety a salát ze zelené papáji s arašídy, melounem cantaloupe a fatalii chilli papričkou

Ghost chilli
Grilovaný mečoun, kolhapuri rybí kari, pappadum a broskvové chutney se zázvorem a ghost chilli

Carolina Reaper
Grilované jehněčí hřebínky,  Vindaloo kari, paratha a mango chutney s Carolina Reaper

Bhut Jolokia Peach

Palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtová zmrzlina s limetou a chilli sirup

Na snížení pálivosti
Mangové lassí
Citronový šerbet se syrovátkou
Avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem

 

Více informací najdete na webových či facebookových stránkách.

 

 

 

 

Zdroj: Lenka Šabatková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz