Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vládní novela zákona o místních poplatcích narovná tržní prostředí

Vládní novela zákona o místních poplatcích narovná tržní prostředí

17. 9. 2018 - Asociace hotelů a restaurací České republiky vítá skutečnost, že Vláda České republiky schválila novelu zákona o místních poplatcích, předloženou Ministerstvem financí. Novela je dalším krokem k narovnání podmínek na trhu.

AHR ČR volala po změnách, které novela nyní přináší. Jedná se o zrušení poplatku z kapacity, který byl skrytou daní pouze pro provozovatele ubytovacích zařízení, sjednocení poplatku do jednoho poplatku za ubytování, kde by byl poplatníkem samotný host, a poplatek byl oddělen od samotné ceny ubytování. To je běžná praxe v mnoha turisticky významných zemích v zahraničí.

Díky skutečnosti, že novela ruší část výjimek, které osvobozovaly od poplatku ubytované, kteří přijížděli do daných destinací obchodně, tedy ne za rekreací, dojde ke zjednodušení výběru i kontroly plnění této povinnosti. AHR ČR dlouhodobě bojuje za spravedlivé obchodní prostředí, které podporuje poctivé podnikání a zdravou hospodářskou soutěž.

Povinnost odvádět poplatek budou mít nově také provozovatelé ubytování v soukromí a tzv. sdíleného ubytování, což je další pozitivní krok pro rovné tržní podmínky.

Novela přináší obcím další možnosti financování veřejných služeb, AHR ČR by zároveň přivítala, pokud by obce část vybraných poplatků vracely do podpory rozvoje cestovního ruchu tak, jak je to také běžné v zahraničí.

AHR ČR vyzývá naše zákonodárce, aby tuto novelu podpořili při projednávání v Parlamentu ČR a přispěli tak nejen k podpoře rovných podmínek na trhu, ale také rozvoji cestovního ruchu a zvyšování úrovně služeb veřejnosti v obcích.

 

 

 

Zdroj: MILUŠE JAKLOVÁ

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz