Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině

Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině

21. 09. 2018 - „Dopřávejte si chuť a čerstvost z našich farem každý den,“ zaznělo na Rajském dni v Hlavenci v rámci prezentační akce na stánku Zelinářské unie Čech a Moravy (dále jen ZUČM), v sobotu 1. září 2019.

ZUČM odstartovala projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho základní cíl, kterým je dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti, resp. spotřebitelské veřejnosti v oblasti konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR. Kontaktní tour za podpory členů ZUČM byla zahájena na Farmě Smotlacha v obci Hlavenec, kde proběhl již sedmý ročník farmářského eventu - U nás na dvoře.

„Posláním našeho profesního svazu je hájit zájmy pěstitelů a usilovat o zvýšení spotřeby zeleniny v ČR“, uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. „Za velmi důležité považujeme realizovat propagaci na podporu konzumace lokální produkce ovoce a zeleniny, která je vypěstovaná v našich místních podmínkách směrem k dětem či mládeži. Jedná o velmi podstatnou složku z hlediska zdravého životního stylu a návyků přecházejících až do dospělosti“, doplňuje Zeman.

Na stánku ZUČM se zelinářský tým postaral hned o několik vzdělávacích, zábavných i požitkových činností najednou. Podávali informace o stavu českého zelinářství, nových metodách v pěstování zeleniny a benefitech, jaké konzumace lokální a čerstvé zeleniny přináší. Ochutnávalo se, ale i vařilo. Kuchařská show v podání „beatbox chefa“ Járy měla obrovský úspěch. 

Ke svému kulinářskému umění na grilu využil právě jen čerstvě sklizenou zeleninu - rajčata, papriky, okurky, lilky, cukety, celery, kedlubny a bylinky všeho druhu. Na své si přišli také milovníci zelí. Lehký zelný salát se zálivkou z citrónu, slazený třtinovým cukrem byl překvapením pro mnohé hospodyňky, které ocenily originální chuť i rychlou přípravu salátu.Podporu projektu a dodávku produktů poskytli sami pěstitelé, členové ZUČM – Farma Smotlacha, Farma Svačinovi, Hanka Mochov, NWT (Farma Bezdínek a Farma Kameničany) , Agrokomplex Ohře Nejvíce pozornosti bylo na stánku věnováno dětem. Ve snaze vštípit dětem základy zdravé stravy není správnou cestou je do konzumace zeleniny nutit, prosit, smlouvat nebo dokonce jim vyhrožovat.

Děti daleko spíše vyzkoušejí něco, co samy pomáhaly připravovat.  „Připrav si svůj vlastní zeleninový špízek - tak jsme pojmenovali samoobslužný koutek, kde si děti samy dle své fantazie a chuti napíchly na špejli kousky zeleniny a zkonzumovaly ji jen tak čerstvou, nebo jim ji kuchař Jára připravil na grilu,“ uvedla Monika Zábojníková, členka týmu zelinářského stánku. U kreativního výtvarného koutku si zase mohli vyrobit svůj vlastní zeleninový odznáček, rozdávali se zeleninová pexesa a u školáků se testovala úroveň znalostí učiva o zelenině a vitaminech, které obsahují. Oddych unaveným nožkám poskytla paletková houpačka.

I přes deštivé počasí se návštěvníci dostavili v hojném počtu včetně dětí.  Vzácnou a milou návštěvou byla paní poslankyně Věra Kovářová (STAN), která krátce pohovořila se všemi místními farmáři, ochutnala místní speciality a nabídla podporu při prosazování některých důležitých aspektů práce zelinářských pěstitelů.

ZUČM připravuje další sérií kontaktních kampaní. V sobotu 15. září 2018 se bude účastnit Cibulového dne v Račeticích, 29. září 2018 potom Zelnobraní ve Vidově. Od října zamíří zelinářská hlídka se svým edukačním programem mezi školáky do vybraných základních škol a center volného času. Do konce sezony zrealizuje také eventy na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.

Zdroj: Monika Zábojníková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Monika Zábojníková
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz