24. 09. 2018 - Komunitní kavárnu Cafe 21 najdete v Uherském Hradišti na Masarykově náměstí. Je jiná v tom, že zde zaměstnávají lidi s hendikepem, kteří vás i obsluhují v běžném kavárenském provozu. Jediným šálkem dobré kávy, který si zde dáte, tak můžete pomoci dobré věci. Zeptali jsme se zástupce provozovatele kavárny Ing. Stanislava Blahy…
Vaše kavárna je jiná v tom, že zaměstnává hendikepované lidi. Co vás vedlo k takovému rozhodnutí?
Rozhodnutí to není naše, spíše jsme navázali na předchozí neúspěšné pokusy o provozování kavárny s chráněnými pracovními místy pro hendikepované. Dnes musím říct, že to bylo rozhodnutí přinejmenším odvážné. Vůbec nepochybuji o tom, že zařízení tohoto typu v UH chybělo a nabídlo uplatnění čtyřem klientům a veřejnosti ukázalo, že i lidé, kteří tak velké štěstí neměli si najdou své místo ve společnosti a mohou být dle svých možností plnohodnotnými zaměstnanci.
S jakým postižením u vás lidé pracují a jak na ně reagují zákazníci?
Ve valné většině se jedná o mentální hendikep, máme ale už i zkušenost s kolegy s duševním onemocněním i zdravotními komplikacemi. Všechna omezení mají svá specifika a ke každému z těchto kolegů musíme přistupovat individuálně.
Vyrábíte si i vlastní zákusky a dorty?
Rádi bychom, zatím nám to ale omezený provoz nedovoluje, v tomto jsme samostatní jen částečně v přípravě studené kuchyně. Do budoucna vizi máme, ale nechtěl bych předjímat.
Vaše kavárna ale není jen o kávě a nějaké dobrotě k ní. Jaké akce navíc organizujete? Mimo dobrot od místních producentů, kterým dáváme jednoznačně přednost před nadregionálními či nadnárodními společnostmi, v kavárně také pořádáme besedy, workshopy, semináře, přednášky, vernisáže a výstavy, výjimkou nejsou koncerty, šansony. Schází se u nás při šálku kávy také neformální skupiny – můžu jmenovat CM Pondělníci (s primášem F. Hamadou, který u nás letos oslavil 104 let!) nebo hudebníci při hudebních večerech či dámy pletařky. Návštěvník se u nás obohatí i duševně a jediným šálkem dobré kávy pomůže dobré věci.
Máte nějaké plány do budoucna, jak kavárnu ještě vylepšit?
Plánů je samozřejmě spousta a postupně se je snažíme realizovat, letos se nám díky crowdfundingovému projektu na portále Hithit podařilo zrekonstruovat a vybavit pohodlným nábytkem naši největší místnost a tímto krokem se nám také podařilo navýšit kapacitu kavárny. Do budoucna se chceme zaměřit na maminky s dětmi a vybavení kavárny pro ně vhodné, dále pak máme v plánu vyjít vstříc i seniorům, kteří jsou našimi stálými a velmi milými návštěvníky. Stále pracujeme na zvyšování kvality nabízených služeb. Omezeni jsme ale rozpočtem, kavárna je neziskovým projektem, za každou byť i drobnou finanční částku z externích zdrojů jsme nesmírně vděčni.
Zdroj: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.