Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Oslava kávy je tady, navštivte festival plný kofeinové radosti

Oslava kávy je tady, navštivte festival plný kofeinové radosti

25. 09. 2018 - Rekordní počet kaváren se letos přihlásilo do akce Guru-Caffé Kávafest 2018. Návštěvníci díky tomu ochutnají více káv a zažijí ještě více doprovodných akcí, které vyvrcholí Dnem kávy ve Zlíně. Těšíte se?

Už se to blíží, už je to tady. Letošní kávový festival pod názvem Guru-Caffé Kávafest 2018 začíná 1. října v zapojených podnicích, kde se bude konat do neděle 7. října. „Od roku 1984 se slaví celosvětově 1. říjen jako Mezinárodní den kávy. V tento den také začnou týdenní oslavy kávy v podnicích zapojených do kavárenského festivalu ve Zlínském kraji,“ upřesnil pořadatel Jaroslav Střecha. Do akce se zapojilo 33 podniků, což je nejvíce v historii kávového festivalu.  V každém okresním městě Zlínského kraje se najde aspoň jedna kavárna, cukrárna či restaurace, která má zájem o podporu kávové kultury v regionu. „Generálním partnerem akce je společnost Guru-Caffé, jejíž jméno proto přebíráme do názvu akce,“ upřesnil Střecha.

Minulý rok přišli pořadatelé s novinkou, kdy lidé dostali Kávové pasy, s nimiž pak obcházeli kavárny a další podniky. Sbírali do nich razítka a na závěr mohli získat lákavé kávové ceny. „Protože se lidem líbily, nabídneme je i letos. Pro zajímavost, loňskou výherkyní soutěže byla Alena Steinbacherová, které se podařilo navštívit a posbírat razítka všech 27 zapojených podniků,“ připomenul Jaroslav Střecha. Kavárny i restaurace zapojené do kavárenského festivalu mohou (ale není to podmínka) připravit pro své hosty něco nad rámec běžného provozu. Může to být například ochutnávka nové zajímavé kávy, dezertu, kávová přednáška, komorní koncert či třeba výstava. Veškeré noviny i aktuální program kavárenského festivalu najdete na webové stránce akce a jejím facebooku.

Na týdenní kavárenský festival navazuje oblíbený Den kávy, který se bude ve Zlíně konat 20. října v prostorách Kongresového centra. Stejně jako každý rok i letos bude akce spojena s mnoha zajímavými přednáškami. Ty se budou konat v prostorách Malého sálu Kongresového centra s kapacitou až 140 míst. Účastníci akce se mohou těšit například na přednášky na téma Jedna káva, různé druhy přípravy, různé chutě (Ivan Čumíček, společnost Oxalis), Kofein v kávě (Doc. Ing. Pavel Valášek, Univerzita Tomáše Bati, Zlín) nebo Indonéská káva a její specifické zpracování – návštěva Jávy (Michaela Illíková, společnost Nespresso). „Jako čtvrtého přednášejícího se snažíme získat hosta – baristu ze zahraničí, ale toto zatím nemáme potvrzeno,“ dodává Střecha. Stejně jako loni budou přednášky zařazeny do ranního a odpoledního bloku, který bude stejný.

V rámci Dne kávy se uskuteční opět trh kávy, kde je aktuálně potvrzeno přes 15 kávových stánků. Zde si budou moci lidé nakoupit kávu, kávové vybavení, ale třeba i porcelán. V rámci doprovodného programu jsou v plánu dva cuppingy - degustace káv a workshopy Udělej si vlastní espresso či Latte Art, které povedou baristé v praxi. Na degustace i workshopy je lepší si rezervovat místo předem, je na ně omezená kapacita a vstupné je 50 Kč.

Bližší informace k festivalu i časový harmonogram najdete na www.KavaFest.cz a na www.facebook.com/KavaFest.  Vstupné na akci je 70 Kč. Cena zahrnuje celodenní vstup na přednášky, zdarma pitný režim (voda z barelů) a jednu kávu od některého z partnerů akce zdarma.


Zdroj: redakce

Foto: Petr Švancar a Naty Haui, Photography

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: redakce
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz