04. 10. 2018 - Kravský ořechový sýr Lidky Rohelové z Valašského Meziříčí zvítězil v soutěži o nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 29. září ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Při letošním osmém ročníku porotci posoudili rekordních třicet soutěžních vzorků.
Své produkty přijeli do Velkých Karlovic předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé. „Sešly se především sýry kravské a kozí, kromě přírodních i uzené, zrající a různě dochucené – kromě ořechů také třeba pažitkou, brusinkami a česnekem. Těší nás, že se soutěž opět těšila velkému zájmu návštěvníků. Ti si chválili chuť všech soutěžních vzorků, která byla opravdu vysoká, a v hlasování veřejnosti se přiklonili ke stejnému vzorku jako porota,“ uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Karlovický hotel Lanterna se zaměřuje na moderní valašskou gastronomii, s producenty sýrů se snaží spolupracovat dlouhodobě. Jeho tradičním dodavatelem je zejména rožnovská Biofarma Horut, která se soutěže úspěšně účastní již řadu let a i letos se prosadila v první pětici.
Výsledky soutěže o nejlepší valašský sýr:
1. Místo - Lidka Rohelová, Valašské Meziříčí - kravský ořechový sýr
2. Místo - Jana Tomková, Velké Karlovice - kravský uzený sýr
3. Místo - Radek Minarčík, Velké Karlovice - kozí camembert
4. Místo - Anastazya Malinová, Hošťálková - kravský pažitkový a česnekový sýr
5. Místo - Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm – kravský sýr
Hlasování veřejnosti:
Lidka Rohelová, Valašské Meziříčí - kravský ořechový sýr
Zdroj: Martina Žáčková, Resort Valachy Velké Karlovice
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.