01. 11. 2018 - Odborná komise absolvovala ve Valticích první kolo hodnocení vín usilujících o možnost používat letos známku Svatomartinské. Kvalitativní požadavky v prvním kole splnilo 269 vín, tedy 88,5 % přihlášených.
Vysoké procento úspěšných potvrzuje předpoklady vinařů, že letošní mimořádně teplý a slunečný ročník nabídne velmi kvalitní vína. Podle předběžných odhadů na trh letos zamíří přes 2 200 000 Svatomartinských vín.
V prvním kole odborná porota hodnotila 304 vzorků vín ze 73 vinařství. Přesný počet letošních Svatomartinských vín a úspěšných vinařství ale budeme znát až po 31. 10., kdy proběhne druhé kolo hodnocení. Na základě zkušeností z minulých ročníků lze očekávat, že se do druhého kola hodnocení přihlásí ještě dalších 120 až 150 vzorků z cca 25 vinařství.
Přestože hodnocení ještě není u konce, lze již nyní říct, že na letošní Svatomartinská vína se mohou zákazníci těšit. Kvalita vín bude vysoká, a to i díky tomu, že měli vinaři o téměř 4 týdny delší čas na výrobu Svatomartinských vín.
„Všechna letošní vína odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané vykazovaly vysokou kvalitu. Byly příjemně ovocné, s tóny po broskvích, banánech, s decentní kyselinkou. Vína působí vyzráleji, s mnohdy medovým podtónem oproti minulým ročníkům. Růžová vína byla nádherně ovocná, s tóny po třešních a švestkách. Červená vína měla intenzivní barvu, jemnou tříslovinu a mladou svěžest,“ potvrzuje první dojmy z letošních vín Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, který hodnocení zajišťoval.
Zatímco všechny hrozny pro výrobu Svatomartinských vín a i drtivá většina těch ostatních už jsou sklizeny, ve vinicích zůstává stále ještě necelých 5 % hroznů. Aktuálně se dosbírávají poslední, zejména modré odrůdy. Na vinicích pak zůstanou už jen ty, které jsou určeny na speciální výběry a ledová vína.
„Kvalita i vyzrálost sklizených hroznů je letos výborná. Od druhé poloviny sklizně dosahovaly všechny hrozny cukernatosti na úrovni pozdního sběru a vyšší. S ohledem na horké počasí a nižší obsah kyselin očekáváme letos vysoce kvalitní červená vína,“ komentoval závěr sklizně Ing. Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů.
Obecně letošní sklizeň proběhla oproti normálu o cca 14 dní dříve a množství sklizených hroznů je oproti desetiletému průměru o cca 30 % vyšší. Po dvou, na množství sklizených hroznů horších letech, se jedná o nadprůměrnou sklizeň.
Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již počtrnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.
Zdroj: Tereza Melišová, Omnimedia s.r.o.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.