07. 11. 2018 - Ve Valticích proběhlo druhé kolo hodnocení vín, která usilovala o možnost používat známku Svatomartinské 2018. Celkem se v obou kolech hodnotilo 450 vzorků mladých vín, z nichž uspělo 387. Letos tak budeme moci ochutnat ještě o 8 Svatomartinských vín více než v loňském roce.
Tolik úspěšných vín potvrzuje předpoklady vinařů, že letošní mimořádně teplý a slunečný ročník nabídne velmi kvalitní vína. Nejvíce zastoupena budou tradičně bílá vína (174), následována růžovými (114) a červenými víny (99). Celkové množství vína na trhu tak odpovídá dřívějším odhadům, tedy cca 2 200 000 lahví od 110 vinařských firem.
„Radost máme zejména z kvality letošních vín. Během hodnocení se ukázalo, že letošní ročník bude vydařený nejen díky přízni počasí, ale také díky rozmanitější nabídce dané vyšším počtem Svatomartinských vín, která uspěla v hodnocení,“ komentoval konečné počty letošních Svatomartinských vín Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.
Kvalita a vyzrálost letošních sklizených hroznů je výborná. S ohledem na mimořádně teplé počasí v období zrání a nižší obsah kyselin se letos na trhu objeví vysoce kvalitní červená vína, a to nejen červená Svatomartinská vína. Množství sklizených hroznů je oproti desetiletému průměru o cca 30 % vyšší. Po dvou, na množství sklizených hroznů horších letech, se jedná o nadprůměrnou sklizeň.
Největší ochutnávku Svatomartinských vín tradičně pořádá Vinařský fond 11. 11. v Brně. Na náměstí Svobody bude k ochutnání jako každý rok 100 druhů Svatomartinských vín od 100 různých výrobců. Kromě Svatomartinského koštu v Brně ale tento svátek všech milovníků moravských a českých vín ovládne náměstí, restaurace, vinárny a vinotéky doslova po celé republice, kde jsou připraveny stovky akcí pro veřejnost.
Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již počtrnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.
Zdroj: Omnimedia s.r.o.
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.