Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Znojemský advent bude plný novinek

Znojemský advent bude plný novinek

20. 11. 2018 - První adventní neděle je za dveřmi a s ní také zahájení Znojemského adventu rozsvícením vánočního stromu na Masarykově náměstí. Pro ty, kteří si chtějí zpříjemnit předvánoční chvíle, připravili pracovníci Znojemské Besedy s podporou města Znojma bohatý doprovodný program s několika novinkami.

Vedle hudebních a pohádkových představení nebude chybět kluziště, ohrada s živými zvířaty ani zimní kino, tentokrát světším počtem snímků promítaných poprvé na LED obrazovce. „Hlavní novinkou bude velkoformátová fotostěna s motivem obrazu Josefa Lady. Bude umístěna na Masarykově náměstí a návštěvníci ji budou moci využívat po celou dobu adventu. Poskytne tak jedinečnou možnost, přenést se alespoň na chvíli do ladovské zimy. Věřím, že vytvoří krásnou kulisu kmnoha fotografiím,“ říká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Ozdobou znojemských adventních trhů bude strom vysoký 13 m, který rozzáří desetitisíce žárovek a stane se tak na čas dominantou Masarykova náměstí. Jedná se o smrk stříbrný a městu jej spolu se stromem, který bude zdobit Horní náměstí, daroval městys Višňové. Chybět nebude dřevěný betlém v životní velikosti z dílny řezbáře Martina Lichevníka, letos s dalšími novými postavami. Betlém navozuje vánoční náladu v centru města již od roku 2015. Nejen náměstí, ale také ulice Obroková bude vynikat svojí výzdobou. O tu se postarají místní školy a školky.

Po rozsvícení vánočního stromu a posvěcení adventního věnce vystoupí na náměstí zpěvák Josef Vágner s dětským sborem Libohlásek. Kdo má rád tradiční české koledy, toho jistě potěší koncert cimbálové muziky Denár. Vdalších dnech se můžete těšit například na vystoupení country skupiny Paroháči, pěveckého sboru Vítězslava Nováka, ale také na brněnskou vokální skupinu Megafon, která představí světové hity tak, jak je neznáte. Jako každoročně se doprogramu zapojí také místní základní a mateřské školy. Nejen náměstí a ulice ožijí předvánoční atmosférou. V sále Znojemské Besedy budou vsobotu 8. 12. a 15. 12. připraveny Jájiny adventní dílničky. Kreativní program, který dětem umožní vyrobit si různé vánoční výrobky a dekorace. Nebudou chybět ani pohádky a koncerty. Jeden znich bude také v Městském divadle, kde vrámci svého turné vystoupí Petr Bende &Band s cimbálovou muzikou Gromba a dětským pěveckým sborem Libohlásek. Podzemí uvede adventní pohádku pro děti už 1.a 2. 12.

Pokud se rozhodnete vyrazit na Znojemský advent, nezapomeňte si vzít lední brusle. Další část vánočního programu se bude odehrávat naHorním náměstí, kde bude již podruhé umístěno venkovní kluziště. Bruslaři na umělý led poprvé vjedou 1. prosince, kdy jej i slavnostně otevřeme (v 16:00 hodin). Samotné kluziště bude během adventu dějištěm několika akcí, které město připravuje ve spolupráci sHC Orli Znojmo. Budou kdispozici uzamykatelné skříňky i brusič bruslí. Kluziště bude otevřené až do 17. února, a to denně od 9:00 do 19:00 hodin (vždy spauzou na vyčištění včase 13:00 -14:00). Vstup na kluziště je pro všechny návštěvníky zdarma.

Příznivci filmového plátna se mohou těšit na oblíbené zimní kino, které bude obohaceno o dopolední promítání. Budou moci shlédnout například filmovou pohádku Anděl páně 2,která se vloňském roce stala nejsledovanější štědrovečerní pohádkou za posledních 15 let. Mezi dalšími nebudou chybět pohádky jako Maxinožka, Já, padouch 3, Coco, Čapí dobrodružství, Ferdinand, Šmoulové:Zapomenutá vesnice nebo Kráska a zvíře. Pro dospělé je na programukomedie Vrásky zlásky nebo příběh Bába zledu, který získal ocenění českého lva za nejlepší film.

Úsměv na dětských tváří nejspíšnevykouzlí, ale kdo se rád bojí, tomu se jistě bude líbit Pekelná sešlost a Andělské nebe, které proběhne ve středu 5. 12. Na odvážné pak bude čekat čertovský rej snázvem Perchtenlauf. Průvod rakouských čertů se představí 14. 12. a i letos jejich cesta povede z Masarykova náměstí směrem k Velké Mikulášské, Mikulášskému nám., Velké Františkánské, ul. Přemyslovců, Václavské nám., Horní nám., ul. Obroková a zpět na Masarykovo nám.

Již 8. ročník Vánoční štědrovky pořádá Milan Jonáš spřáteli. Na Štědrý den všem nabídnou typické pokrmy, horký čaj a svařené víno.Výdělek bude tradičně věnován těm, kteří jej nejvíce potřebují. Naplní se tak symbolika Vánoc, svátků klidu, míru a porozumění.

Poslední den vroce bude tradičně patřit dětem a Městskému divadlu. Na Masarykově náměstí budou děti oslavovat Silvestr spohádkovým ohňostrojem už od 16.00 hodin. Vdivadle se ve dvou časech,a to 17.00 a 20.00,představí komedie sdivadelní zápletkou Liga proti nevěře. Můžete se těšit na známe tváře jako Veroniku Arichtevu, Ivo Šmoldase nebo Michaelu Kuklovou.

I letos budete mít možnost se zapojit do soutěže o nejkrásnější vánoční výzdobu domů a bytů ve Znojmě a jeho městských částech. Soutěže se mohou zúčastnit také podnikatelé vměstské památkové rezervaci a mateřské a základní školy. Pořadatelem je město Znojmo.

Více informací naleznete na stránkách Znojemské Besedy www.znojemskabeseda.cz.

Zdroj: Karel Semotam, Znojemská Beseda
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz