07. 12. 2018 - Přípravy dalšího ročníku Mezinárodních potravinářských veletrhů jsou zahájeny. Již nyní je přichystána řada změn koncepčního charakteru, které reagují na požadavky vystavovatelů i návštěvníků.
V průběhu let se komplex potravinářských veletrhů vyvíjel, profiloval a přizpůsoboval oborovým trendům. Současná podoba veletrhů tak umožňuje udávat nové směry v potravinářských oborech a zároveň vytvářet platformu pro odborné diskuze o aktuálních tématech.
Na prezentaci potravin a nápojů se zaměřuje veletrh SALIMA, potravinářským technologiím se věnuje SALIMA Technology. Mlynářství, pekařství a cukrářství je reprezentováno veletrhem MBK a zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování veletrhem INTECO. Komplex veletrhů je doplněn vinařským veletrhem VINEX. Souběžně s potravinářskými veletrhy se koná i Mezinárodní veletrh obalů a tisku EmbaxPrint.
Nový termín od 20. do 23. 4. 2020
Největší změnou pro rok 2020 je nový termín konání veletrhů, které se z únorového data přesunuly do dubnového. Mezinárodní potravinářské veletrhy se tak uskuteční od 20. do 23. dubna 2020. S termínem vyjádřili spokojenost vystavovatelé, svazy i odborní partneři. Termín je výhodný i z hlediska menšího počtu konání konkurenčních akcí.
Nové prostorové uspořádání
S novým termínem přichází i nové uspořádaní veletrhů v rámci pavilonů. Potravinářské veletrhy se přesunou do centrálních moderních pavilonů. Veletrh SALIMA zaměřený na prezentaci potravin a nápojů se společně s veletrhem VINEX uskuteční v pavilonech G1 a G2.
Specializované a technologicky zaměřené veletrhy, tedy SALIMA Technology, MBK a INTECO, obsadí tradiční pavilon V a nově se rozrostou i do pavilonu F. Všechny pavilony nabízí komfortní zázemí pro vystavovatele i návštěvníky. Vzhledem k jarnímu termínu se otevírá také možnost využití venkovních volných ploch.
Větší oddělení odborných návštěvníků a široké veřejnosti
Nový termín přinese v porovnání s minulými ročníky také jiné rozložení do jednotlivých dnů v týdnu. Vzniká tak prostor pro podrobnější oddělení odborných návštěvníků od široké veřejnosti.
Mezinárodní potravinářské veletrhy se uskuteční od pondělí do čtvrtka a osloví odbornou část veřejnosti i B2B návštěvníky. Prostor bude samozřejmě také pro producenty potravin, nápojů, držitele značek kvality a výrobce regionálních potravin, kteří návštěvníkům chtějí představit své novinky.
Na potravinářské veletrhy pak od čtvrtka do soboty naváže food festival, který bude určen zejména návštěvníkům z řad široké veřejnosti. Zaměřen bude na ochutnávky a prodej koncovým zákazníkům.
Ohlédnutí za ročníkem 2018
Ročník 2018 prokázal, že potravinářské veletrhy patří mezi důležité obchodní platformy pro dané obory. Veletrhů se zúčastnilo celkem 889 vystavujících a zastoupených firem, což byl významný nárůst oproti minulým ročníkům. Mezi nimi bylo 48 procent firem zahraničních.
Vysoká mezinárodní účast je jedním z hlavních přínosů veletrhů. Oficiální expozice s vládní podporou otevřely Řecko, Bělorusko, Tunisko a Indonésie. Incomingové mise podnikatelů přijely z Ruska, Srbska, Spojených arabských emirátů a Tuniska.
Z doprovodného programu zaujaly soutěže Pekař roku 2018 – Junior a Atraktivní výrobek roku v pekařské a cukrářské kategorii. Pozornost návštěvníků si získal i Festival chutí, který byl v letošním roce věnován zejména prezentaci minipivovarů.
Zdroj: BVV.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.