8. 1. 2011 KROMĚŘÍŽ – Knížecí hon z časů olomouckého arcibiskupa se chystá v prostorách zámku v Kroměříži. Uskuteční se v pátek 14. ledna od 15 do 22 hodin. Hlavním tématem akce je starozámecká kuchyně a příprava jídla podle historických receptur dochovaných arcibiskupské knihovně.
„Návštěvníci zámku se dozví, jakou zvěř ulovila knížecí společnost olomouckého arcibiskupa v okolních revírech, čím pohostila honce a jak asi vypadala slavnostní tabule z právě ulovené zvěře a samozřejmě taky jak tato knížecí večeře chutnala,“ pozvala k účasti Dagmar Šnajdarová z kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu, který Knížecí hon pořádá společně se společností Globál Chropyně a okresním mysliveckým spolkem Kroměříž. Vstupenka na akci stojí 70 korun, děti mohou přijít zdarma. Vstupné zahrnuje myslivecký program na nádvoří zámku a v „Kredenci“, ochutnávku, návštěvu vybraných zámeckých sálů, za příznivého počasí vstup na věž a prohlídku města z ptačí perspektivy. Program Knížecího honu: 15.00 zahájení 15.30 slavnostní výřad zvěře 16.15 „S kuchařem v zámeckém KREDENCI“ – příprava slavnostní tabule na vlastní oči 18.00 losování zvěřinové tomboly 16.00 – 22.00 zvěřinové hody dle historických receptur, menu 300,- Kč Kontakty: Ing. Martin Krčma, kastelán Státního arcibiskupského zámku v Kroměříži, 573 502 015, 725 173 391, krcma@kromeriz.npu.cz, www.zamek-kromeriz.cz Bc. Dagmar Šnajdarová, pracovník PR NPÚ Kroměříž, 573 301 435, 725 308 460, snajdarova@kromeriz.npu.cz, www.npu.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.