20. 12. 2018 - Pokud ještě nemáte naplánované menu na vánoční svátky, máme pro vás pár tipů, kterými zaručeně uspokojíte chuťové pohárky vašich hostů. Jednoduché, ale chutné recepty můžete využít nejen v době Vánoc, ale i po celý rok.
Bramborový salát s Parmigiano Reggiano DOP
Tradiční bramborový salát, který pravděpodobně nechybí na žádné vánoční tabuli, můžete povýšit kvalitním sýrem Parmigiano Reggiano DOP.
Suroviny:
* 6 středně velkých brambor na salát
* 1 mrkev
* 1 petržel
* hrst velkolisté petrželky - najemno nasekané
* 75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
* 3 lžíce zakysané smetany
* 2 lžíce majonézy
* 1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel, a stejně tak jako brambory, vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl. Hotový dressing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.
Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP
O něco náročnější, ale za to velice chutný recept na vepřovou roládu se skvěle hodí například pro rodinný oběd na druhý svátek vánoční místo klasické husy.
Suroviny:
* 1 kg vepřové plece
* 300 g mletého masa
* 2 cibule
* 100 g pancetty
* 1 dcl bílého vína
* 200 g sýra Asiago DOP
* 2 mrkve
* 1/2 celeru
* 100 g čerstvého másla
* 0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř
* šalvěj, rozmarýn
Postup:
Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme.
Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku
rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: Anna Fenclová, Best Communications
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.