28. 12. 2018 - Jakub Holý, kuchař z pražské restaurace Aureole, se stal vítězem nové kulinářské soutěže Chef Club Culinary Challenge.
Ta se konala v pátek 7. prosince v Akademii Grosseto v Průhonicích, kdy se ve finálovém kole utkalo celkem 10 kuchařů. Vítěz se může radovat z hlavní ceny, podívá se do francouzského Lyonu na finále jedné z nejprestižnějších kuchařských soutěží Bocuse d’Or.
První ročník gastronomické soutěže Chef Club Culinary Challenge se konal pod záštitou značky Chef Club společnosti Vitana FoodService ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. „Chtěli jsme dát kuchařům možnost porovnat své znalosti a umění, inspirovat se od ostatních a vyzkoušet si naostro soutěžní gastronomii.
Všichni komisaři mají velké zkušenosti a jsem přesvědčený, že z jejich poznámek a kritiky je možné načerpat spoustu námětů ke zlepšení,“ popisuje záměr soutěže Marek Procházka z Vitana FoodService. Výkony soutěžících posuzovala profesionální porota s mezinárodními zkušenostmi složená z členů Národního týmu AKC. Soutěž byla koncipovaná jako dvoukolová. Do finále tak po pečlivém výběru a hlasování postoupilo pouze deset nejlepších.
V posledním kole soutěžící připravovali dvouchodové menu, jehož tématem bylo 100. výročí vzniku ČSR. Úkolem bylo uvařit s použitím tradičních českých surovin předkrm z kuchaného pstruha duhového a jako hlavní ingredienci pro hlavní chod použít kachní prsa s kůží.
Úspěch souboje však nespočíval pouze v samotném vaření, ale také ve schopnosti udržet si po celou dobu přípravy vzorný pořádek na pracovišti, dodržet technologické postupy, využít maximálně všechny suroviny a mít co nejmenší odpad.
Absolutním vítězem se letos stal Jakub Holý z restaurace Aureole, druhý byl Martin Košťál z Valmer restaurant v Českých Budějovicích. Třetí místo obsadil Michal Gožo z Hotelu Dvořák v Táboře.
Chef Club Culinary Challenge má parametry mezinárodní soutěže. Hodnoceny jsou výsledné pokrmy, příprava, hygiena, správné kuchařské postupy i zacházení se surovinami. Body mohou kuchaři nasbírat za chuť, kreativitu a především za prezentaci. Celý souboj posuzoval prezident AKC ČR Miroslav Kubec, akreditovaný komisař WACS a lektor Kulinářské Akademie EU Marek Svoboda, vedoucí gastronomických předmětů na Bukaschool Roman Sejval, manažer Národního týmu AKC ČR Tomáš Popp nebo čerstvý držitel zlaté medaile z Lucemburska Martin Svatek.
Zdroj: Dominika Koukolíčková, PEPRCONSULTING
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.