7. 1. 2011 ZLÍN - Novou expozici připravila Centrála cestovního ruchu Východní Moravy k prezentaci Zlínského kraje na prestižním veletrhu Regiontour v Brně. Ten se uskuteční na brněnském výstavišti od 13. do 16. ledna.
Stánek Východní Moravy s číslem 101 je umístěn do pavilonu P v sousedství ostatních moravských krajů, které se budou na veletrhu prezentovat společným produktem, kterým je v tomto roce „Cykloprůvodce Morava – Slezsko“. V něm milovníci cykloturistiky naleznou 24 atraktivních cyklotras s detailním popisem zajímavostí, výškovými profily a radami. „Chceme ukázat, že Morava a Slezsko jsou připraveny nabídnout vyžití jak pro rodiny s dětmi, tak i milovníky poznávání či adrenalinových, sportovně náročných tras“, říká Dana Daňová, ředitelka centrály cestovního ruchu Východní Moravy, která byla garantem vydání průvodce. Cykloturistika a aktivní trávení volného času jsou v nabídkách Východní Moravy akcentovány hned u dvou turistických oblastí – Valaška a Slovácka. Není divu – Cyklostezka Bečva, na které budou v létě dokončeny úseky v údolí Vsetínské Bečvy, se stane první cyklodálnicí v České republice, na Valašsku se již vžil pojem Valašská Biketour a celá turistická oblast zažívá oprávněně nevídaný příliv milovníků cykloturistiky. Totéž se týká cyklostezky podél Baťova kanálu a na ní navázaných cyklotras na Slovácku. Cykloturistika není jediné téma, které Valašsko na Regiontour připravuje. Hotel Horal ve Velkých Karlovicích vybudoval nové termální lázně s mořskou vodou, v Rožnově pod Radhoštěm se obnovuje lázeňská tradice otevřením Pivních lázní, výrazné modernizace se dočkal lyžařský areál Synot Kyčerka, významným počinem je propojení skipasů lyžařských areálů Kohútka v Javorníkách a Bílá v Beskydech. Slovácko chce také oslovit aktivní cykloturisty. Tady na páteřní cyklostezku, která se v délce 80 km vine podél Baťova kanálu, navazuje síť dalších cyklostezek. Atraktivní jsou zejména Vinařské trasy, k nimž byl vydán podrobný průvodce „Za vinařskými zážitky“. Kromě toho mají obyvatelé i návštěvníci Uherského Hradiště k dispozici nový moderní akvapark, rozšiřuje se nabídka gastronomických zážitků. Kroměřížsko sází jednak na tradiční „magnet“, jímž je bezesporu samotné město Kroměříž a památky zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO, ale také rozvíjí nabídku zážitků v Hostýnských vrších, kde si například můžete chytit svého Yettiho nebo využít letní i zimní nabídku Hostýnské magistrály pro cyklisty, turisty a běžkaře. S výraznými novinkami přichází také Zlínsko a Luhačovicko. Ve Zlíně bylo dokončeno atraktivní Kongresové centrum, v lázeňském městě Luhačovicích vyrostl nový krytý bazén a šlágrem v oblasti wellness se jistě stane nově otevřený wellness hotel Alexandria, jehož vybavenost je naprostým unikátem nejen v regionu, ale i v ČR. O těchto a dalších novinkách budou zástupci jednotlivých turistických oblasti Východní Moravy podrobně informovat na tiskové konferenci, která proběhne v Press centru pavilonu P 13. ledna ve 13 hodin. Účastníkům veletrhu nabídneme nejen informace, ale také zábavnou soutěž zaměřenou na nenásilné poznávání Východní Moravy. „Naším záměrem je, aby vnímali kompaktnost Východní Moravy a přitom pocítili její rozmanitost a pestrost“, upřesňuje ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová, Východní Morava bude vidět nejen na stánku, ale také na hlavním pódiu veletrhu. Budou zde prezentovány například typické lidové tance - valašský odzemek a slovácký verbuňk. Ten jezapsán na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Výstavba stánku Východní Moravy na veletrhu Regiontour je spolufinancována z prostředků Regionálního operačního programu Střední Morava v partnerství se Zlínským krajem. Jednotlivé turistické oblasti takto získaly prostor k prezentaci bez nutnosti vlastních investic. Kromě účasti na veletrhu Regiontour se Východní Morava bude prezentovat na dalších sedmi tuzemských a osmi zahraničních veletrzích. „Chováme se úsporně, proti roku 2009 snižujeme počet účasti na veletrzích na polovinu,“, dodává Dana Daňová.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.