01. 03. 2019 - Košty slivovice, vína, 100 let cestovatele Miroslava Zikmunda, to vše najedete na Východní Moravě.
V sobotu 9. března od 14:00 hodin můžete zavítat na již třicátý ročník koštu vína, který se koná v Tupesích v tělocvičně základní školy. K poslechu vám zahraje CM Hlaholica s primášem Štěpánem Kapsou. Můžete ochutnat nejen kvalitní vína, ale i neméně kvalitní a chutné zahraniční sýry. www.tupesy.cz
Taktéž v sobotu 9. března od 14:00 hodin pořádá SDH Stříbrnice v zasedací místnosti Obecního úřadu devátý ročník koštu slivovice a jiných destilátů.
Pokud byste ještě rádi ochutnali další vzorky slivovice, zavítejte tedy opět v sobotu 9. března do Bojkovic. V Kulturním domě je pro vás připraven od 16:00 hodin košt slivovice. K ochutnání bude připraveno více než 300 kvalitních vzorků ovocných pálenek. Chybět nebudou ani zabíjačkové speciality a vrcholem koštu bude bohatá tombola. O autentický zážitek se vám postará cimbálová muzika Bojkovjan a kapela Kasanova. http://www.vychodni-morava.cz/akce/132631
Pokud zavítáte do městského kina Hvězda v Uherském Hradišti, je tam pro vás v sále kina a kavárně připravena unikátní výstava fotografií uspořádaná ke 100 letům Miroslava Zikmunda. Jedná se o výběr fotografií z první a druhé cesty cestovatelské dvojice Hanzelky a Zikmunda. Výstava je k viděni do 13. března. Cesty inženýrů Hanzelky a Zikmunda neinspirují jen cestovatele, spisovatele a filmaře, ale i výtvarníky. U příležitosti 100. výročí narození Ing. Miroslava Zikmunda vystavuje muzeum soubor uměleckých děl inspirovaných životem a dílem legendárních českých cestovatelů. Návštěvníci uvidí kresby, grafiky, malby, keramické, dřevěné i kovové plastiky. Výstavu můžete navštívit do 5. května ve Zlíně v budově muzea jihovýchodní Moravy, budova14/15 Baťova institutu. www.14-15.cz
Pokud máte rádi českou kuchyni, pak jsou pro vás to pravé Řízkové hody. Přijďte ochutnat ty nejlepší řízky od Hospůdky na Haldě v Boršicích, a to od 13. do 17. března od 10:30 hodin. http://www.haldaborsice.cz
15. a 16. března se na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm bude konat již tradiční Josefský jarmark. Jarmark začíná po oba dny v 10 hodin a vystřídá se zde řada hudebních skupin. V sobotu si můžete poslechnout cimbálovou muziku Radegast a hudební skupiny Noca a Shape the cat. V neděli to pak budou cimbálová muzika Bača a swingový orchestr Bedřich Pukovce. Po naše nejmenší bude pro oba dny otevřena tvořivá díla. http://www.vychodni-morava.cz/akce/131853
16. března od 20:30 hodin v Klubu Mír v Uherském Hradišti vystoupí zpěvák, skladatel a textař, zakládající člen a dlouholetý frontman skupiny Ready Kirken Michal Hrůza. Michal Hrůza složil a napsal více než padesát písní a textů. V roce 2006 se vydal na sólovou dráhu a založil Kapelou Hrůzy, se kterou od té doby vydal již tři studiová alba. www.klubmir.cz
A jestli jste si ještě neužili koštů, pak je tu pro vás 16. března od 17:00 hodin v kulturním domě v Pitíně připraven Košt slivovice. K poslechu a degustaci hraje country kapela Skaláci.
Pokud jste sportovně založení a máte chuť si ještě užít poslední sníh, pak si jistě dobře zalyžujete v lyžařském středisku Stupava. Nachází se v srdci Chřibů, v Buchlovských horách. Lyžařský areál nabízí 3 vleky vhodné pro začínající i pokročilé lyžaře a dětské lano, které je zdarma. V areálu naleznete půjčovnu, kvalitní servis, lyžařskou a snowboardovou školu, rychlé občerstvení i restauraci. Aktuálně se lyžuje na všech čtyřech sjezdovkách a sněhová nadílka je až 90 cm. Lyžuje se každý den do 19:30 hodin. https://www.stupava.cz/
Pokud jste ale nadšenci nejen do lyžování, ale i do běžek, podívejte se na http://www.lyzovanivbeskydech.cz/, kde najdete kompletní nabídku nejen lyžařských středisek, ale i běžeckých tratí. K dispozici je více než 200 km upravených běžeckých tratí, jízda na snowblades, ski-bockerlu či výlet na sněžnicích. Užijte si zimu v Beskydech!
Více pozvánek na akce na Východní Moravě na www.vychodni-morava.cz.
Zdroj: Mgr. Petra Psotková, Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.