Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Cereálie - chytrá snídaně

Cereálie - chytrá snídaně

07. 03. 2019 - Není tomu tak dávno, kdy se cereálie začaly snídat. Ještě méně času je tomu, kdy se začaly snídat u nás v Čechách.

Proč je vlastně ráno jíme?
Kdybyste  na konci 19. století nahlédli Američanům do talířů se snídaní, tak byste se možná podivili. Ranní zdroj energie se v té době sestával primárně z proteinů a celodenní stravování bylo založené na sušeném či čerstvém mase. Od roku 1861 zde zuřila válka Severu proti Jihu, neobdělávané sady a farmy následkem konfliktu chřadly a  nasolené  hovězí  bylo  pro  vojáky  nejjednodušší alternativou k snědku.
Jedním  z následků  tohoto praktického stravování  byly ale táhlé  zažívací  potíže  a bolesti, se kterými si mnoho lékařů nevědělo v té době rady. Pokrokový lékař James Caleb Jackson však pro své pacienty potřeboval vyváženější stravu. Jednoho dne ho napadlo z grahamové mouky vyrobit granulované pelety, které přes noc nechával nasát vodou, aby změkly a byly ráno podávány k snídani jeho pacientům. Blahodárný účinek se na jejich zažívání projevil téměř okamžitě a dá se říci, že první ranní cereálie tak byly na světě.
Corn flakes, které si dnes vybavíme pod pojmem cereální  snídaně,  začal  jako  první  vyrábět  John Harvey Kellogg na konci 19. století.

Z léčebné kůry chutnou snídaní
Slazená, chutnější a  stravitelnější verze tohoto jídla byla představena veřejnosti až v roce 1939  a  rychle  si  získala  srdce  a  chuťové  buňky svých zákazníků.   Z původně  těžko  stravitelného léku se stala chutná lehká, a především na přípravu rychlá snídaně,  kterou  si  mnoho  lidí okamžitě zamilovalo. Letos je to tedy již 80 let,  kdy  se  staly cereálie součástí našich snídaní.

Jak se dostaly k nám do Česka
Do  pádu  železné  opony  u  nás snídaňové cereálie prakticky nikdo neznal. Po revoluci se však situace začala  pomalu  měnit,  protože  s nápadem začít k nám dovážet kvalitní cereálie přišel Zdeněk Jahoda,  jenž  se  do  té  doby  zabýval  zahraničním obchodem.
„Začátky byly pomalé. Ale pomohlo nám, že tehdy spousta mladých Češek odjela  jako  au-pair do Anglie. Když se vrátily, cereálie už znaly a začaly kupovat a doporučovat dál,“ říká Zdeněk Jahoda o svých začátcích.
V roce 1990 založil svou rodinnou společnost Emco a dodnes nás a dalších 50 zemí světa zásobí pestrou nabídkou chutných snídaňových směsí. „Dnes jsem hrdý na to, že každé druhé müsli, které se u nás prodá, je to naše Emco. Lidé dokáží ocenit kvalitu a na tu jsme v Emcu kladli  vždycky  velký  důraz. S kolegy často vyjíždíme  do  zahraničí  na různé potravinářské výstavy, neustále sledujeme trendy i zahraniční trhy, vozíme si vzorky produktů a hledáme inspiraci, impulsy pro nové výrobky. Současnými trendy ve světě cereálií je například již několik let protein nebo téma cukru. Ani my tyto trendy nepřehlížíme a snažíme se s nimi držet krok. Letos máme hned několik novinek, které to dokazují. Ať už to je zeleninové mysli L&K mrkev a jablko, proteinové Super mysli s čokoládou nebo křupavé Super mysli bez cukru,“ dodává.

Liší se naše chutě od těch zahraničních?
Nejoblíbenější českou příchutí je čokoládová. Ale stejně jako každý spotřebitel, tak i každá země má svá specifická přání. Zatímco Američani z nabídky Emca sahají v supermarketech spíše po slazených verzích, severské země jako například Dánsko naopak preferují výrobky  s nízkým  obsahem  tuku  a  cukru. Nabídka  se  tak vždy uzpůsobuje  právě  preferencím  daného  regionu.
„Kvalita   potravin   je pro  nás samozřejmá,  proto  hodně  sil  věnujeme  především  vyladění  chutí  směrem k zákazníkovi,“ upřesňuje Zdeněk Jahoda postup, jak vymýšlí nové příchutě a na co klade důraz.

Oslavte 7. března Den cereálií
Nezáleží, jestli toužíte po fit snídani bohaté na vlákninu, či po pokušení s tóny sušeného ovoce a čokolády. Nabídka müsli je  v tomto ohledu pestrá a uspokojí i náročného zákazníka. Možná müsli snídáte pravidelně, možná jste si právě zdravé snídaně dali k novoročnímu předsevzetí. Ať už je to jakkoliv, můžete svou snídani s müsli začít třeba 7. března, kdy se slaví Den cereálií.

 

Zdroj: Sylvie Micková, PR.Konektor
Redakčně kráceno
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz