14. 03. 2019 - Semínkový chléb určitě zvažte, pokud nad obyčejným chlebem ohrnujete nos – nad tímto se budete doslova rozplývat.
Nejen, že chutná naprosto fantasticky, ale je i maximálně zdravý. Obsahuje samé nutričně hodnotné suroviny. Semínka jsou zdrojem důležitých minerálních látek, například hořčík, železo, vápník, vlákniny a vitaminů skupiny B. Několik krajíčků tohoto výtečného chleba nakopne vaše tělo i mozek.
Ingredience
140 g ovesných vloček
60 g celozrnné ovesné mouky
100 g slunečnicových semínek
100 g lněných semínek
80 g lískových ořechů
3 lžíce chia semínek
1 vejce
2 lžíce másla
1 lžička soli
350 ml vody
1 lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
Postup
Do hluboké mísy nasypte vločky, mouku, slunečnicová, lněná a chia semínka, sůl a lískové ořechy a promíchejte.
Přidejte rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a vodu. Důkladně promíchejte, přelijte do vymazané chlebové formy a nechte alespoň hodinu odpočívat.
Předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 20 minut.
Pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 30 minut.
Nechte vychladnout a nakrájejte ostrým nožem na krajíce.
Tip: Lískové oříšky můžete nechat v celku nebo je nahrubo nasekat. Pokud preferujete sladčí chuť, přidejte do těsta lžíci medu nebo lžíci javorového sirupu. Semínkový chléb je vynikající samotný, ale můžete si ho zpestřit i džemem. Výborně chutná například s fíkovým.
Zdroj: www.vseopeceni.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.