Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Originální recepty s jogurtem

Originální recepty s jogurtem

28. 03. 2019 - Máte ve vašem „kulinárním“ repertoáru pět osvědčených jídel, které vaříte pořád dokola? Rádi byste se inspirovali novým, neotřelým receptem, který ovšem bude z běžně dostupných surovin?

Právě z tohoto důvodu oslovila česká mlékárna Hollandia Karlovy Vary juniorský (16-24 let) národní tým Asociace kuchařů a cukrářů. Výsledkem jsou tyto lahodné recepty.

 


Norská rybí polévka

Kuchař: Martin Zábojník

Suroviny:
200 g mrkve
200 g petržele (kořen)
150 g celeru (bulva)
200 g tresky světlé (filet bez kůže)
150 g bílého jogurtu Hollandia
200 g brambor (loupané)
1 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce citronové šťávy
1 menší cibule
30 g másla
1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru
vinný ocet bílý
pepř
sůl
kopr

Postup:

1. Nejprve nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky nebo nudličky a orestujeme na rozpuštěném másle. Na závěr restování přidáme vinný ocet a rybí filé překrojené na menší kusy.
2. Podlijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nebude měkká a ryba se nezačne rozpadat.
3. Na závěr přidáme uvařené a nakrájené brambory, jogurt, kopr, citronovou šťávu a podle potřeby zahustíme bramborovým škrobem.
4. Dochutíme dle potřeby a chuti solí a pepřem.



Salát s krupkami vařenými v tomatové omáčce s jogurtovo-koriandrovou zálivkou

Kuchař: Josef Stružík

Suroviny:

150 g krupky lámanka
1 l zeleninového vývaru
200 g drcených rajčat
300 g mixu salátů
600 g lososa (filet s kůží)
200 g bílého Selského jogurtu Hollandia
1 svazek koriandru (čerstvý)
12 ks cherry rajčátek
tymián (čerstvý)
1 žlutá paprika
olivový olej
sůl
pepř

Postup:

1. Drcená rajčata rozmixujeme ve vývaru, v něm uvaříme krupky s tymiánem.
2. Nakrájíme žlutou papriku na proužky, rajčátka na čtvrtky a salát omyjeme.
3. Hotové krupky necháme vychladnout. Filet z lososa nakrájíme na jednotlivé porce a lehce osolíme. Nařízneme kůži a rybu opečeme.
4. Mix salátů naskládáme kolem talíře. Do středu dáme krupky a na ně položíme opečený filet z lososa.
5. Z jogurtu si vytvoříme dresing. Rozmixujeme jej s nasekaným koriandrem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a přidáme do salátu.



Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Kuchař: Patrik Lexa

Suroviny:

200 g brambor
200 g loupané cizrny
100 g bílého Selského jogurtu Hollandia
1,5 l zeleninového vývaru
100 ml oleje (olivový)
80 g pažitky
1 menší cibule
olej slunečnicový
pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.
2. V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.
3. K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.


Nákyp z brambor a jarní zeleniny s mletým masem

Kuchař: Josef Stružík

Suroviny:
400 g brambor, typ A
4 ks jarní cibulky
1 ks mrkev
200 g květák
150 g špenát čerstvý (ve vaničce, malé listy)
300 g mletého masa – 80 % hovězí a 20 % vepřové
1 ks cibule
120 g bílýho Selského jogurtu Hollandia
4 ks vejce
200 g strouhaný sýr parmazánového typu
200 g rajčatový protlak nebo drcená rajčata máslo na vymazání
sůl
pepř

Postup:

1. Oloupané brambory, květák a mrkev nakrájíme na plátky. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka cca 1 cm široká.
2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a drcená rajčata a společně provaříme. Do vymazaného pekáčku skládáme postupně brambory, zeleninu a směs s mletým masem. Každou vrstvu přikryjeme listy mladého špenátu. Poslední vrstvu tvoří brambory.
3. Jogurt, vejce a strouhaný sýr důkladně promícháme a nalijeme na nákyp. Dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě 40 minut při teplotě 180 °C.

Zdroj: Šárka Podlenová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz