17. 04. 2019 - Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života.
Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití.
A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je - a jaká vlastně - vybrat?
Když nemáte příbuzné na vsi, nebo svého ověřeného dodavatele, vybrat kvalitní vejce může být docela věda. Není však třeba studovat oologii, abyste věděli, jak na to. Co lze zjistit z údajů uvedených na obalu a co nám sdělují informace na skořápce? S výběrem vajec nám mohou pomoci i značky kvality, které najdeme na obalu.
Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má úplně jinou funkci a poskytuje odlišnou informaci. Pokud na obalu najdeme zkratku CZ, znamená to, že vejce byla tříděna a balena v České republice, neoznačuje to jejich původ. Tento kód však udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí. Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec. Tu je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen - většinou na vnitřní straně víčka.
Jak číst kód ze skořápky
Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad - kód 1CZ7601.
První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.
1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu
2 – vejce nosnic z chovu v halách
3 – vejce nosnic z chovu v klecích
0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)
Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemí, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu. Více najdete na www.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani.
Hmotnostní skupiny vajec
Vejce jsou stejně jako oblečení dělena podle velikostí. I jejich značení je obdobné - „S“ představují nejmenší vejce, „XL“ ta největší. V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi „M“ a „L“. Jak je to ovšem s jejich hmotností?
· XL - velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
· L - velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů
· M - středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů
· S - malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů
Více zajímavých informací nejen o vejcích a spoustu inspirace a skvělých receptů najdete na www.akademiekvality.cz.
Zdroj: PETRA VOMELOVÁ | PR MANAGER
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.