Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Valtické vinné trhy odhalily své šampiony. Kdo se stal letos mistrem vín?

Valtické vinné trhy odhalily své šampiony. Kdo se stal letos mistrem vín?

16. 04. 2019 - Superkomise složená z 14 someliérů z celé České republiky vybrala v centru Excelence ve Valticích šampiony ze všech 770 přihlášených vzorků od 125 vinařů z Moravy, Česka, Slovenska, Rakouska, ale i Chile a Austrálie.

Veřejnost je bude moci ochutnat již na 52. vinařském Wimbledonu 10. a 11. května v zámecké jízdárně ve Valticích.

V letošním ročníku si ocenění šampióna bílých vín odnesl Ryzlink vlašský, Březí, Liščí Vrch, výběr z hroznů 2017 z vinařství Mikrosvín Mikulov, profesionální uznání v oblasti červených vín získalo Grand cuvée, pozdní sběr 2017 z vinařství Moravíno. Šampiónem zahraničních vín se stalo rakouské víno WV - DAC – Classic Grüner Veltliner, 2018 Exclusiv Weine Woditschka. „Nebudu říkat proč, ale určitě se degustátorům líbilo. Co jsem se díval, naše víno zvítězilo jednoznačně, bodové hodnocení bylo 1,45, takže většina degustátorů ho dávala na první místa. Ale nikdy se nám na Valtických vinných trzích žádné ocenění získat nepodařilo, tak jsme opravdu velmi rádi,“ řekl ředitel Vinařství Mikrosvín Bořek Svoboda.

Z České republiky se letos přihlásilo 678 vzorků, z Rakouska 81 vzorků a ze Slovenska 9 vzorků. Šampión Valtických vinných trhů je mezi vinaři velmi vysoce hodnocen, a tak je o něj velký zájem. Superkomise byla tradičně pod vedením „zkušeného vinařského matadora“ Jakuba Šebesty, zasedli v ní také významné osobnosti jako Pavel Vajčner (Znovín Znojmo), Bořek Svoboda (ředitel Mikrosvín )nebo doc. Josef Balík (Mendlova univerzita). „Každoročně pozveme ty nejlepší vinařské odborníky a hodnotitele, aby v tzv. superkomisi anonymně vybrali absolutní šampiony,“ uvedl předseda Valtických vinných trhů Marek Šťastný. „Šampioni se vybírají z vítězů odrůd ve skupinách. Výběr je velice složitý, protože hodnotíme ta nejlepší vína, výjimečná vína, která jsou nádherná,“ řekl předseda odborné komise Jakub Šebesta. „Rozstřel na šampiónech se dělá tím způsobem, že je vypracována tabulka, kde je 15 vzorků vín a degustátor hodnotí čísly. Pak se všechna čísla vloží do počítače a během pár vteřin známe výsledek,“ dodává Šebesta. Hodnotilo se tzv. stobodovou stupnicí a všechna vína, která překročila hranici 86 bodů, získala zlatou (event. Velkou zlatou) medaili. „Dle pravidel Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) nesmí počet udělených medailí přesáhnout 30 % z celkového počtu přihlášených vín,“ uvedl předseda Valtických vinných trhů Marek Šťastný.

Paralelně s odbornou komisí zasedla komise „dlouholetých milovníků vína“, kde se absolutním vítězem stalo vybrané víno Ryzlink vlašský, Traditional line, Březí, Liščí Vrch, výběr z hroznů 2017 z vinařství Mikrosvín Mikulov a získalo pohár prof. Krause.

Tato vůbec nejstarší tuzemská vinařská soutěž s dlouholetou tradicí, už přes 160 let, nabídne návštěvníkům nejenom nespočet mistrovských vinařských děl, ale také mnoho výborných tradičních pokrmů a bohatý doprovodný program, který potěší všechny věkové kategorie. „Návštěvníci se můžou těšit na skvělá vína, ucelené kolekce a představení nového ročníku 2018,“ řekl organizátor Valtických vinných trhů David Šťastný. Akce se bude konat v zámecké jízdárně ve Valticích a přilehlých prostorách 10. a 11. května, kde mohou návštěvníci nasát historií poznamenanou atmosféru a užít si tak skvělý den s výborným vínem, jídlem a zábavou. Uskuteční se také charitativní dražba šampionských vín a získané peníze poputují na dobrou věc. Účastníci se mohou těšit i na každoroční pokus překonání rekordu v hromadném přiťuknutí medailovým vínem nebo navštívit přednášku „Víno a zdraví“ největší žijící legendy prof. Milana Šamánka. Celostátní výstavu vín s mezinárodní účastí pořádají Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích a pod patronací Národního vinařského centra, které dohlíží na objektivitu celé soutěže.

 

Zdroj: Aneta Kárná, BÍLÝ MEDVĚD PUBLIC RELATIONS, s.r.o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz