Štamgast & Gurmán

ČLENOVÉ UNIE ENOLOGŮ HODNOTILI VÍNA DO SOUTĚŽE SUCHÁ VÍNA ONLINE

ČLENOVÉ UNIE ENOLOGŮ HODNOTILI VÍNA DO SOUTĚŽE SUCHÁ VÍNA ONLINE

26. 04. 2019 - V úterý 16. dubna se ve Valticích sešli členové Unie enologů u příležitosti prvního letošního hodnocení vín do soutěže „Suchá vína online“.

Nejvíce bodů z představených 11 vzorků vín získalo  víno GrandPinot  Bizé  z vinařství Ing.Petr Bíza.

Vína, která se uchází o zařazení do výběru stovky exkluzivních suchých vín, musí dosáhnout minimálně 85 bodů ze 100. V rámci dubnového setkání Unie enologů posuzovali členové 7 vzorků bílých a 4  vzorky červených vín. „Šampionem“ dubnového setkání se stal výběr z hroznů GrandPinot  Bizé ročník 2015 z vinařství Ing. Petr Bíza,  které  získalo 89,05bodů a zařadilo se na dělenou dvacátou pátou pozici mezi dosud hodnocená suchá vína soutěže. „Víno pochází z naší prestižní vinice Novosedy, kde jsou vysazené burgunské klony,“ uvádí Petr Bíza a dodává: „Hrozny se macerovaly 30 dní na slupkách, pak víno zrálo v dubových sudech 28 měsíců a až nyní se dostalo do prodeje. “V  chuti  je GrandPinot  Bizé nazrálé,  bohaté extraktem, s příjemně vyváženými sametovými tříslovinami a s lahodnou dochutí sušených třešní, jahodového džemu a čokolády. Držitelem nejvyššího počtu bodů v soutěži je zatím Pinot Noir, výběr z hroznů z roku  2011 z vinařství Vinselekt Michlovský.

Nejnáročnější soutěž hodnocení  vín u  nás  s  názvem „Suchá vína online“ je založena na systému  plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. „U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale  také  jeho momentální   kondici a   chování   vína   v čase  hodnocení  z velké   sklenice,   kde   vynikne vrstevnatost  a potenciál vývoje včetně vhodnosti  ke  snoubení  v gastronomii.  Vína  se  bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru“ uvádí předseda Unie enologů, Mojmír Baroň, a dodává, že přihlásit se mohou pouze vína splňujíc ípodmínky soutěže. Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína   s vyšším  bodovým  hodnocením  nahrazují  v systému  ta s  hodnocením  nižším.  

„Posláním soutěže je  návrat  moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými víny Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň. Unie  enologů  České  republiky,  z.s. byla  založena  v roce  2014  zakládající  pěticí  členů: Milošem  Michlovským, Františkem Mádlem,  Petrem  Ptáčkem,  Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku.  K dnešnímu dni má 42 členů. Cílem Unie enologů je sdružovat enology působící v České republice, organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictvím, enologie, vinařství, zajišťovat světu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost, podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.

Jaká vína se mohou přihlásit?

- Hrozny pro výrobu vína musí pocházet pouze z ČR (vinařská oblast Morava a Čechy).

- Výrobce musí být plátce do VF.

- Vína lze vyrábět pouze z hroznů révy vinné odpovídajících kvalitativnímu zařazení: o víno s přívlastkem pozdní sběr o víno s přívlastkem výběr z hroznů, o bez přídavku cukru a etanolu v celémprocesu vinifikace. o víno

– Bílé i červené musí mít obsah zbytkového cukru (gl + fr) max 4 g/l. o minimální obsah alkoholu je 12,5 %, bez zaokrouhlování

Více informací na www.unieenologu.cz a www.suchavinaonline.cz



Zdroj: Kateřina Martykánová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz