02. 05. 2019 - Zdravý životní styl je záležitost, která se v dnešní době jistým způsobem dotýká každého z nás.
Někdo si zdravé stravování bere k srdci více, někdo méně, ale základní pravidla známe všichni. Například to, že ovoce je kvůli obsaženému cukru vhodné konzumovat maximálně do dvou hodin odpoledne. Také však míváte dilema, co svačit po obědě?
Zapomeňte tentokrát na krabičku s okurkou a připravte si rychlou, výživnou a zeleninou nabitou ovesnou kaši. Konzumace ovesných vloček začala být atraktivní přibližně v druhé polovině 20. století. Od té doby už víme, že jejich každodenní příjem má vliv nejen na snižování cholesterolu v krvi, ale rovněž na snižování vysokého tlaku.
Co se však ví méně je to, že při přípravě různých ovesných pokrmů je důležité vybrat ten správný typ vloček. Pravidlem je, že čím jemnější způsob zpracování, tím větší nasákavost. Nejen pro milovníky zdravého stravování vyvinula rodinná firma Emco dva druhy vloček, které prošly speciální úpravou –extra jemným nasekáním.
Inspirujte se slanými recepty na ovesnou kaši a přesvědčte se o vločkovém zázraku sami.
Zapečená ovesná kaše se sušenými rajčaty a ricottou / 2 porce
Ingredience:
•100 g ovesných vloček
•100 g ricotty
•200 ml mléka (může být i rostlinné)
•1 vejce
•sůl a italské bylinky dle chuti
•tuk na vymazání
Na dozdobení:
•cca 6 sušených rajčat
•cca 10 oliv
•3 plátky šunky nebo slaniny
Postup:
1. Vločky smíchejte s rozšlehaným vejcem, ricottou,mlékem a vytvořte hmotu podobnou kaši. 2.Přidejte koření, nasekaná sušená rajčata, olivy, šunku a osolte.
3.Přelijte do vymazané zapékací misky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 minut. 4.Doplňte hrstí čerstvého špenátu nebo rucoly, křepelčími vajíčky, nakrájenými rajčaty, červenou cibulí nebo čímkoliv dle chuti či sezóny a podávejte.
Pikantní ovesná kaše s pečenou zeleninou a vejcem / 1 porce
Ingredience:
•50 g jemně mletých ovesných vloček
•150 ml silného zeleninového nebo masového vývaru
•1 lžička olivového/slunečnicového oleje + oříšek másla
•Lístky koriandru (5 ks) nebo 1 lžička sušeného
•1 lžička kari
•1stroužek česneku
•pažitka nebo jarní cibulka dle libosti
•sůl a pepř dle chuti
Na dozdobení:
•1 malé vejce
•1 menší mrkev
•5 cherry rajčátek
•2 růžičky brokolice
•2 žampiony
•bylinky (bazalka, oregano)
•krémový balsamico ocet a chilli olej
Postup:
1.Mrkev nakrájejtena plátky a společně s brokolicí krátce povařteve vroucí osolené vodě.
2.Růžičky brokolice rozřízněte napůl a společně spokrájenými žampiónyorestujte na pánvi.
3.Mrkev s plátky rajčat dejtena plech, osolte, opepřete, přidejtetrošku másla a pár kapek olivového oleje. Rajčátka ještě posypte bylinkami a pečtedo zlatova (cca 10 minut při 170 °C).
4.Vejce uvařte tak, aby byl žloutek polotekutý (cca 6 minut). Pokud však tekutější střed nemusíte, uvařte jej natvrdo (cca 8 minut).
5.Na oleji a másle orestujte česnek, čerstvý/sušený koriandr a pažitku/jarní cibulku.
6.Přisypte vločky a nechte chvíli osmahnout. Následně přidejte kari a podlijte vývarem. Krátce povařte, dochuťt esolí a pepřem.
7.Kaši přendejte do hlubokého talíře, ozdobte zeleninou, zakápněte balsamico octem, pár kapkami chilli oleje a podávejte.
Ovesná kaše s cibulovou marmeládou / 1 porce
Ingredience:
•50 g ovesných vloček
•špetka tymiánu
•200 ml mléka nebo vody
•1 červená cibule nakrájená na měsíčky
•½ lžíce oleje
•½ lžíce portského vína
•1 lžíce medu
•1 lžička balzamikového octa
•1 zarovnaná lžička tymiánu
•40 g čerstvého kozího sýra
•rukola na ozdobení
•med na pokapání
Postup:
1.Na oleji zpěňte cibuli, zlehka osmahněte a oheň stáhněte na minimum.
2.Přidejte víno, med, balzamikový ocet a tymián. Směs nechte 30 minut táhnout (bez pokličky, na co nejnižším ohni).
3.Poté osolte a opepřete podle chuti a stáhněte z ohně.
4.Mezitím si rozehřejte rendlík a krátce v něm opražte vločky a tymián. Následně do rendlíku vlijte mléko a na malém plameni nechte zhoustnout do požadované konzistence (cca5 min).
5.Když je kaše hotová, vypněte sporák a přendejte do misky.
6.Na kaši položte hotovou cibulovou marmeládu a kozí sýr. Pokapejte pár kapkami medu a ozdobte rukolou.
Redakčně kráceno
Zdroj: Sylvie Micková, PR.Konektor
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.