29. 04. 2019 - Na Rašínově nábřeží V Praze proběhne v polovině května osmý ročník oblíbeného vinařského festivalu.
Celkem 61 stánků, 36 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude osmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi Palackého a železničním mostem.
Po zimě přichází sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. Ty nejlepší budou moci ochutnat návštěvníci festivalu Růžový máj. „Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 25 stánků nabízejících gastronomii hodící se právě k růžovým vínům,“ popsal Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.
V Česku obliba růžového vína roste. V loňském roce čeští vinaři vyrobili 82 tisíc hektolitrů růžového vína, což je o 16 tisíc víc než v roce 2017, a dokonce o 44 tisíc hektolitrů víc než v roce 2016. O popularitě růžového vína svědčí také rostoucí návštěvnost festivalu – ten v roce 2017 navštívilo přes pět tisíc návštěvníků, vloni to bylo o zhruba tisícovku víc.
„Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená na 8 až 12 °C. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a proto se ideálně hodí ke konzumaci během teplejších měsíců. Moravská a česká růžová vína skvěle doplňují grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci,“ řekl Vladimír Šabata, majitel a sklepmistr stejnojmenného vinařství z obce Zaječí, který se festivalu pravidelně účastní.
To, k jakým jídlům rosé pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet. Nabídka s vínem se snoubící gastronomie bude opravdu pestrá. „Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího,“ popsal Jiří Sedláček.
Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý doprovodný program. „Festival se místo v sobotu koná v neděli, vzhledem k omezení hladiny zvuku budeme tentokrát přítomným návštěvníkům hrát pouze akusticky. Během dne se na jevišti vystřídají Cimbálová muzika Trnka, multižánroví Typical stereo a Original alva vinariko orchestra, což je ryzí swing stylu Django Reinhardt,“ uzavřel Jiří Sedláček.
Zdroj: Mgr. Petra Ďurčíková, pear_media
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.