26. 04. 2019 - OSTRAVA - Na Garden Food Festivalu (GFF) na Slezskoostravském hradě, který se koná 27. a 28. dubna 2019, návštěvníci zažijí chutě a vůně nejen z celého Česka, ale i Evropy a světa.
Akce se v Ostravě koná již potřetí. Organizátoři pokaždé do města přivážejí zajímavé gastrokoncepty a špičkové kuchaře.
Letošní novinkou je show mladých kuchařů, kteří se objevili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. Ti se poprvé se před publikem veřejně představili v pražské Invalidovně, kde letošní série GFF odstartovala. Nyní už soutěžící pilují recepty a vymýšlejí, jakými dobrotami osloví ostravské publikum. „Chceme uvařit něco pro rodiče a jejich děti, zejména ve věku 1,5 až 3 roky. Rádi bychom totiž změnili často zažité postoje vaření v rodině a návštěvníkům ukázali, že se dá v kuchyni vytvořit zdravé a jednoduché jídlo, často s aktivní pomocí dětí,“ řekla Zuzka Böhmová, která je maminkou tří dcer a je jednou z finalistek soutěže. Spolu s dalšími talentovanými „soupeři“ Ester, Bárou a Petrem založila projekt nazvaný Křepelky v čokoládě. Kromě této skupiny se na pódiu představí také Mona, Katka, Denisa, Barbora, Kristína, Pavel a Bohuslav.
Chybět nebude ani jeden z hvězdných porotců – michelinský šéfkuchař a ostravský rodák Radek Kašpárek. Ten bude vařit s brankářem Baníku Janem Laštůvkou. Doplní ho další výborní kuchaři, a to David Valíček z Food Ateliéru, šéfkuchař konceptu Stračena Pub Radim Svačina nebo jeho kolega Martin Makovička, který vede kuchařský tým ve Mlýně vodníka Slámy v Háji ve Slezsku.
A co mohou ochutnat návštěvníci Garden Food Festivalu? Rožněného pštrosa, slezský bigos, kohoutí perkelt, fish and chips s mátovým hráškem, žabí stehýnka, krevetové knedlíky nebo lokše s kachním ragů. Někdo dává přednost klasice, jako je tatarák, valašský zelný krém, trhaný vepřový bůček nebo jelení guláš. Je libo dobrý burger? Luštěninový, s foie gras nebo s hovězím? Nechybí ani veganská a vegetariánská nabídka. K tomu sladká tečka v podobě frgálů, makronek, domácích dortů a medovníků, raw zákusků, tradičních či cizokrajných dezertů v doprovodu káv z renomovaných i malých pražíren, piv z velkých i malých pivovarů, tuzemských i zahraničních vín, kvalitní vody, čistých ovocných šťáv, alko a nealko koktejlů i vybraných destilátů. Domů si mohou zájemci odnést produkty od českých i moravských farmářů a malovýrobců – rybí karbanátky, paštiky, med, domácí uzeniny, pesta, oleje, čokoládové dobroty, pivní speciály nebo ovocná vína.
Nabitým dvoudenním programem hosty provede herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová. V areálu bude také dětská zóna s mnoha atrakcemi – mimo jiné workshopy, tvůrčími dílnami, chemickými pokusy a hlavolamy, které přiveze olomoucká Pevnost poznání Univerzity Palackého. Uvnitř hradu budou hrací stoly různých velikostí a tvarů, ale hlavně otáčivý kulatý pingpongový stůl, který je jediný svého druhu na světě. „Novinkou letošních festivalů je hudební program a prodloužená otevírací doba. V sobotu večer bude pódium patřit hudebníkovi Jamie Marshallovi, který hraje akustický soul and folk,“ doplnil ředitel festivalu Pavel Vysloužil.
Pořadatelé také spolupracují s Národní potravinovou bankou, které na závěr festivalových dnů nabídnou přebytečné potraviny a pokrmy. Jídlo putuje přímo do azylových domů či lidem v nouzi.
Garden Food Festival je největší gastronomický festivalový projekt v České republice. Od založení v roce 2015 se rozrostl do pěti měst – Ostravy, Olomouce, Uherského Hradiště a Rožnova pod Radhoštěm. Letos se poprvé představil i v Praze.
Otvírací doba: Sobota: 27. 4. 2019 od 10:00 do 22:00, Neděle: 28. 4. 2019 od 10:00 do 18:00
Sobota 27. dubna
Moderuje Markéta Hrubešová
10:00 – Otevření areálu
11:45 – Zahájení programu
12:00 – Vitamíny u ledu (Michal Černý, Tropico )
13:00 – Masterchef Česko – kuchařští talenti v akci
14:00 – Křepelka od Martina Makovičky (Mlýn Vodníka Slámy)
15:00 – Co nám dává husa (Husí játra Filipa Töpfera)
16:00 – Škola vaření Davida Valíčka (Food Ateliér)
17:00 – Michelinské menu Radka Kašpárka
18.30 – Jamie Marshall – akustický soul and folk
20:30 – Závěr programu
22:00 – Uzavření areálu
Neděle 28. dubna
Moderuje Markéta Hrubešová
10:00 – Otevření areálu
10:45 – Zahájení programu
11:00 – Snídaně od Davida Valíčka (Food Ateliér Café)
12:00 – MasterChef Česko – kuchařští talenti v akci
13:00 – Michelinské menu Radka Kašpárka + Jan Laštůvka ( Baník Ostrava)
14:00 – Od pařátku k hřebínku (Miroslav Gregor, Hladový kohout)
15:00 – Z farmy přímo na talíř (Radim Svačina, Stračena Pub)
16:00 – MasterChef Česko – kuchařští talenti v akci
17:00 – Závěr programu
18:00 – Uzavření areálu
Více na www.gardenfoodfestival.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.