05. 06. 2019 - Sucho a nedostatek vody je velkým problémem posledních let. Velká výzva je to především pro zemědělské a průmyslové podniky.
Pivovar Radegast je ve snižování spotřeby vody a dopadů výroby na životní prostředí světovou špičkou. Za posledních 10 let nošovický pivovar investoval do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %.
V roce 2018 spotřeboval na výrobu 1 hl piva pouze 2,51 hl vody, cožje téměř na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Celosvětový pivovarnický průměr ve spotřebě vody se pohybuje kolem 4-5 hl vody na 1 hl piva. Nejlepší tuzemské pivovary dokáží stáhnout spotřebu vody třeba až ke 3 hl na 1 hl piva.
A pak je tady nošovický pivovar Radegast, který se dostal ještě mnohem dál a v současné době patří ve snižování vody k nejlepším na světě. „V roce 2018 jsme dosáhli historického milníku, který se bude těžko překonávat nejen v tuzemském, ale i v celosvětovém měřítku. Spotřebou 2,51 hl vody na výrobu 1 hl piva jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historii našeho pivovaru,“ uvedl Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegasta k možnému budoucímu vývoji doplnil: „Meziroční snižování spotřeby vody je stále obtížnější a pomalejší proces. Minimální hranici, kam je možné se ve snižování spotřeby vody posunout, neznáme. Víme jen, že v našem pivovaru jsme této hranici již velmi blízko.“
Zdroj: Ing. Lukáš Klapil, Crest Communications Ostrava s.r.o.
Redakčně kráceno
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.